GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. What number should come in the place of question mark (?) in the series given below ?
15 22 36 57 85 ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

22 -1 5 = 7 
36 – 22 = 14 =(7×2) 
57 – 36 = 21 = (7×3) 
85 -57 = 28 = (7×4) 
Hence in every subsequent step difference is multiplied by 7. 
Therefore the next difference will be (7×5)=35 
Hence ? =85+35 = 120

Q2. The sum of first 45 natural numbers is:
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let Sn =(1 + 2 + 3 + ... + 45). This is an A.P. in which a =1, d =1, n = 45.

Sn =n[2a + (n - 1)d]=45x [2 x 1 + (45 - 1) x 1]=45x 46= (45 x 23)
222

= 45 x (20 + 3)

= 45 x 20 + 45 x 3

= 900 + 135

= 1035.

Shorcut Method:

Sn =n(n + 1)=45(45 + 1)= 1035.
22


Q3.
Study the table carefully to answer the questions that follow. 
Number of trees planted (in hundreds) by five different NGOs in six different years in two different states

Number of trees planted by NGO-D in the state-B in the year 2007 was approximately what 
percentage of the number of trees planted by NGO-A in the state-A in the year 2009?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Number of trees planted by NGO-D in the state-B in the year 2007 = 630 
Number of trees planted by NGO-A in the state-A in the year 2009 = 1080 
Required percentage 
= (6.3/10.8)*100
= 58(approx.)

Q4. What type of angle is shown below?
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. For getting a residential accommodation by a company, the employee must fulfill the following criteria:
(i) have worked with company for at least 10 years with at least 4 years in ABC department.
(ii) have at most 5 members in the family
(iii) have at least 5 years of service remaining with retirement age being 58 years.
(iv) not be owner or co-owner (if spouse is owner) of a house
In the case of an employee who:
(v) satisfies all except (i) above and joined the company as a manager, should be referred to Director
(vi) satisfies all except (iii) above and working as senior manager in company, to be referred to Managing Director
(vii) has been transferred from another city, condition (i) can be waived.
Based on above conditions, decide whether or not the accommodation will be provided or the case to be referred to higher authority. All cases are presented on 31st July 2016.

Dhruv joined the company as manager in 2010 and was 30 years old on August 15, 2013. He has four members in his family and both he and his wife do not own any house.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

All conditions satisfied for Director

Q6.
Directions: Study the given information carefully and answer the questions that follow— 
A store contains 5 red, 4 blue, 5 green shirts.
If two shirts are picked at random, what is the probability that both are blue?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Probabilities if both are blue 
4C2/14C2 = 6/91

Q7. If log 2 = 0.3010 and log 3 = 0.4771, the value of log5 512 is:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

log5 512
=log 512
log 5
=log 29
log (10/2)
=9 log 2
log 10 - log 2
=(9 x 0.3010)
1 - 0.3010
=2.709
0.699
=2709
699
= 3.876

Q8.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. If Description: E:\SSC-Algebra\functions_files\image038.png find the value of a^2 + 16/a^2
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q10. Directions: The following graph shows the concentration of CO (Carbon Monoxide) gas released from different vehicles in ppt (parts per trillion). Also, the percentage distribution of vehicles under survey is depicted in the pie-chart. Study both the graph & pi-chart and answer the questions based on them.

The ratio of rise in the concentration of CO released from trucks to that of bikes from 2015 to 2016 is -
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let the common factor be x. 
Then, No. of bikes = 25x 
No. of trucks = 15x 
Total amount of CO released by a particular vehicle, 
C = (Conc. of CO released per vehicle) x (No. of vehicles) 
Then, 
Total amount of CO released by Bikes in 2015, 
= (5 ppt) x (25x) = (125x) ppt 
Total amount of CO released by Bikes in 2016, 
= (6 ppt) x (25x) = (150x) ppt 
Rise in Conc. of CO release in Bikes = 150x – 125x = 25x …(1) 
Total amount of CO released by Trucks in 2015, 
= (7 ppt) x (15x) = (105x) ppt 
Total amount of CO released by Trucks in 2016, 
= (8 ppt) x (15x) = (120x) ppt 
Rise in Conc. of CO release in Trucks = 120x – 105x = 15x …(2) 
Then, using eq.(1) and eq.(2), 
Ratio of rise in CO conc. = 15x / 25x = 3/5