GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. (?) - 19657 - 33994 = 9999
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q2.
Study the table carefully to answer the questions that follow. 
Number of trees planted (in hundreds) by five different NGOs in six different years in two different states

Which NGO planted the second lowest number of trees in both the states together in the year 
2009?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

NGO A = 10.8 + 12.4 = 23.2
NGO B = 12.6 + 6.2 = 18.8
NGO C = 8.6 + 6.4 = 15
NGO D = 8.4 + 5.2 = 13.6
NGO E = 6.9 + 3.8 = 10.7

NGO-D plant 13.6 hundred trees in 2009 which was the second lowest.

Q3.
What type of triangle is shown below?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. For getting a residential accommodation by a company, the employee must fulfill the following criteria:
(i) have worked with company for at least 10 years with at least 4 years in ABC department.
(ii) have at most 5 members in the family
(iii) have at least 5 years of service remaining with retirement age being 58 years.
(iv) not be owner or co-owner (if spouse is owner) of a house
In the case of an employee who:
(v) satisfies all except (i) above and joined the company as a manager, should be referred to Director
(vi) satisfies all except (iii) above and working as senior manager in company, to be referred to Managing Director
(vii) has been transferred from another city, condition (i) can be waived.
Based on above conditions, decide whether or not the accommodation will be provided or the case to be referred to higher authority. All cases are presented on 31st July 2016.

Rohit stays in a rented house with wife and 3 children. He was born on July 12 1969. He has been working in the company for the last 12 years out of which 5 years in ABC department.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Not given about condition (iv)

Q5. Directions: In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations.
I. 4x2 - 24x + 32 = 0 
II. y2 = (12)2 – 140
Answer : Option B
Explaination / Solution:

I. 4x2 - 24x + 32 = 0 
x = (4, 2) 
II. y = (+2,-2) 
So X ≥Y

Q6. Which of the following statements is not correct?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

(a) Since loga a = 1, so log10 10 = 1.

(b) log (2 + 3) = log 5 and log (2 x 3) = log 6 = log 2 + log 3

      log (2 + 3)  log (2 x 3)

(c) Since loga 1 = 0, so log10 1 = 0.

(d) log (1 + 2 + 3) = log 6 = log (1 x 2 x 3) = log 1 + log 2 + log 3.

So, (b) is incorrect.


Q7.
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Find the value of √3x - √5y where Description: E:\SSC-Algebra\functions_files\image006.png
Answer : Option C
Explaination / Solution:


⇒ x = (√5 – 2)2 and y = (2 - √3)2 
x = 9 – 4√5 and y = 7 – 4√3 
√3x - √5y 
= 9√3 – 4√15 – 7√5 + 4√15 
= 9√3 – 7√5

Q9. Directions: The following graph shows the concentration of CO (Carbon Monoxide) gas released from different vehicles in ppt (parts per trillion). Also, the percentage distribution of vehicles under survey is depicted in the pie-chart. Study both the graph & pi-chart and answer the questions based on them.
For the year 2014, what percentage of CO is released from cars only?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Let the common factor be x. 
Then, No. of cars = 60x 
No. of bikes = 25x 
No. of trucks = 15x 
During 2014, 
Total amount of CO released by Cars, 
C1 = (Conc. of CO released per car) x (No. of cars) 
= (4 ppt) x (60x) = (240x) ppt 
Total amount of CO released by Bikes, 
C2 = (Conc. of CO released per bike) x (No. of bikes) 
= (3 ppt) x (25x) = (75x) ppt 
Total amount of CO released by Trucks, 
C3 = (Conc. of CO released per truck) x (No. of trucks) 
= (5 ppt) x (15x) = (75x) ppt 
Percentage of CO released by Cars = [C1 / (C1 + C2 + C3)] x 100 
= [240x / (240x + 75x + 75x)] x 100 
= (240x / 390x) x 100 ≈ 61.5%

Q10.
Principle: Whoever by words or writing conveys to others any imputation concerning any person's reputation is said to defame that person.

Facts: During a marriage ceremony, 'A' circulated a pamphlet saying that 'S', sister of the bride, is a thief, she has stolen the shoes of the bridegroom.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.