GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.
Study the table carefully to answer the questions that follow. 
Number of trees planted (in hundreds) by five different NGOs in six different years in two different states

What was the approximate percentage decrease in the number of trees planted by NGO-C in 
state-B in the year 2009 as compared to the previous year?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Number of trees planted by NGO-C in state-B in the year 2008 = 820 
Number of trees planted by NGO-C in state-B in the year 2009 = 640 
Required percentage 
= ((8.2-6.4)/8.2)*100 
= 22 (approx)

Q2.

What type of triangle is shown below?

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. For getting a residential accommodation by a company, the employee must fulfill the following criteria:
(i) have worked with company for at least 10 years with at least 4 years in ABC department.
(ii) have at most 5 members in the family
(iii) have at least 5 years of service remaining with retirement age being 58 years.
(iv) not be owner or co-owner (if spouse is owner) of a house
In the case of an employee who:
(v) satisfies all except (i) above and joined the company as a manager, should be referred to Director
(vi) satisfies all except (iii) above and working as senior manager in company, to be referred to Managing Director
(vii) has been transferred from another city, condition (i) can be waived.
Based on above conditions, decide whether or not the accommodation will be provided or the case to be referred to higher authority. All cases are presented on 31st July 2016.

Sakshi stays in a house with 2 other members. Neither she nor her husband owns a house. She is a senior manager in company for the last years and has been working in the company for the last 12 years with 4 years in ABC department. She will retire in the year 2020
Answer : Option E
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Directions: In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations.

I. 8x – y = 40 
II. 4x + y = 32
Answer : Option C
Explaination / Solution:

After solving the both equation got values of x = 6 and y = 8 So X
Q5. A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Man's rate in still water = (15 - 2.5) km/hr = 12.5 km/hr.

Man's rate against the current = (12.5 - 2.5) km/hr = 10 km/hr.


Q6.
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. If m + n = 1, then the value of m3 + n3 + 3mn is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

We are given m+n=1 ....(1) 
Lets cube the both sides  (m + n)= 1 
m3+n3+3mn(m+n) =1 
m3+n3+3mn(1) =1 ..as eq (1) 
m3 + n3 + 3mn = 1

Q8. Direction: Go through the charts below and answer the questions based on it.
The bar-charts shown here represent the earning of Ashok Manufacturing Company Private Limited, a manufacturing company located in Delhi. 
Bar chart (1) gives us the details of company earnings (In crores) in the four quarters of the year across the five countries – India, Pakistan, Nepal, China and Bangladesh. 
Bar chart (2) gives the details of its total earning (In crores) in the four quarters in years 2014, 2015 and 2016. 
Bar chart (1) is applicable for bar chart (2) and vice-versa. 
Bar Chart (1)


Find the percentage change in company’s earnings from Pakistan during 2015 over the previous year.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Earning from Pakistan in 2015 = 20 × 0.2 + 10 × 0.25 + 20 × 0.3 = INR 12.5 crores 
Earning from Pakistan in 2014 = 10 × 0.2 + 5 × 0.25 + 25 × 0.3 = INR 10.75 crores 
Therefore, percentage change = 1.75/10.75 × 100 = 16.27% ≈16 %

Q9.
Principle: Killing is not murder if the offender, whilst deprived of the power of self-control by intense and sudden provocation, causes the death of the person who gave the provocation.

Facts: 'A', a man found his girl friend sleeping, in her own bed room, with another man named 'B'. 'A' did not do anything but went to his home, picked a gun and cartridges, returned to the girl friend's bed room with loaded gun but found the place empty. After fifteen days he saw his girl friend dining in a restaurant. Without waiting for even a second, 'A' fired five bullets at his girl friend who died on the spot.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
7, 10, 16, 25, 37, ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The pattern of the series is 
7+3=10 
10+2×3=16 
16+3×3=25 
25+4×3=37 
37+5×3=52