GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.
What type of point is being highlighted (pointed to) in the drawing below?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. For a job in a company following conditions need to be fulfilled.
The candidate’s age must be in between 22 and 28 years as on 01.02.2017. The candidate should have got at least 70% marks in written examination and 40% marks in interview. The candidate must be a graduate and have a work experience of at least a year. If the candidate is a female, then age relaxation of 2 years will be given.
A candidate has applied for the job and satisfies the following conditions. Give the correct sequence in which it can be found that the candidate gets the job in minimum number of conditions.
(i) Got 75% marks both in written test and interview.
(ii) Has certification in ABC Course.
(iii) Was born on 07.08.1988.
(iv) Has a work experience of 18 months
(v) The candidate is a female
Answer : Option C
Explaination / Solution:

(ii) point is not required as per given conditions so sequence having (ii) at last is your answer. All other conditions are required for selection. Candidate is female so age 29 will work.

Q3. Direction: In the following question, there are two equations. Solve the equations and answer accordingly:
I. 6x2 + 46x +60 = 0 
II. 4y2+ 29y + 45= 0
Answer : Option E
Explaination / Solution:

I. 6x2 + 46x +60 = 0
3x2 + 23x + 30 = 0
3x2 + 18x + 5x + 30 = 0 
3x(x+6)+5(x+6)=0
(x+6)(3x+5)=0
x = -5/3, -6
 
II. 4y2 + 29y + 45= 0
4y2 + 20y + 9y + 45= 0 
4y(y+5)+9(y+5)=0
(4y+9)(y+5)=0
y = -5, -9/4
 
So Relationship cannot be established

Q4. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Speed downstream = (13 + 4) km/hr = 17 km/hr.

Time taken to travel 68 km downstream =68hrs = 4 hrs.
17


Q5.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. If , then the value of  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q7. Direction: Go through the charts below and answer the questions based on it.
The bar-charts shown here represent the earning of Ashok Manufacturing Company Private Limited, a manufacturing company located in Delhi. 
Bar chart (1) gives us the details of company earnings (In crores) in the four quarters of the year across the five countries – India, Pakistan, Nepal, China and Bangladesh. 
Bar chart (2) gives the details of its total earning (In crores) in the four quarters in years 2014, 2015 and 2016. 
Bar chart (1) is applicable for bar chart (2) and vice-versa. 
Bar Chart (1)


What is the maximum difference between any two country earnings in any quarter?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Maximum quarterly zonal earnings from Nepal during quarter III, 2016 = 45 × 0.4 = 18 crores 
Minimum quarterly zonal earnings from Bangladesh during quarter II, 2014 = 0.1 × 5 = 0.5 crores 
Hence, Maximum difference = 18 – 0.5 = INR 17.5 crores

Q8.
Principle: A condition to a contract can also be complied with after the happening of the event to which such a condition is attached.

Facts: 'A' promises to pay Rs. 5000 to 'B' on the condition that he shall marry with the consent of 'C', 'D' and 'E'. 'B' marries without the consent of 'C', 'D' and 'E', but obtains their consent after the marriage.

Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Directions: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
2, 10, 30, 68, 130, 222, ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The numbers are formed as 13+1, 23+2, 33+3, and so on.

Q10. Which one of the following numbers is exactly divisible by 11?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

(4 + 5 + 2) - (1 + 6 + 3) = 1, not divisible by 11.

(2 + 6 + 4) - (4 + 5 + 2) = 1, not divisible by 11.

(4 + 6 + 1) - (2 + 5 + 3) = 1, not divisible by 11.

(4 + 6 + 1) - (2 + 5 + 4) = 0, So, 415624 is divisible by 11.