GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. Directions: In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations.

I. 8x2 + 30x + 28 = 0 
II. 9y2 + 11y+2 =0
Answer : Option C
Explaination / Solution:

I. 8x2 + 30x + 28 = 0 
x = (-7/4, -2) 
II. 9y2 + 11y+2 =0 
y = (-1, -2/9) 
So x<y

Q2. 3 pumps, working 8 hours a day, can empty a tank in 2 days. How many hours a day must 4 pumps work to empty the tank in 1 day?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Let the required number of working hours per day be x.

More pumps, Less working hours per day (Indirect Proportion)

Less days, More working hours per day (Indirect Proportion)

Pumps4:3:: 8 : x
Days1:2

 4 x 1 x x = 3 x 2 x 8

 x =(3 x 2 x 8)
(4)

 x = 12.


Q3.
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. If  then the ratio x:y:z is
Answer : Option B
Explaination / Solution:


Only if 2x – y = 0 
 = x/y = 1/2
⇒ x : y = 1 : 2 
and, 3y – 2z = 0 
 = y/z = 2/3
⇒ y : z = 2 : 3 
∴ x : y : z = 1 : 2 : 3

Q5. Direction: Go through the charts below and answer the questions based on it.
The bar-charts shown here represent the earning of Ashok Manufacturing Company Private Limited, a manufacturing company located in Delhi. 
Bar chart (1) gives us the details of company earnings (In crores) in the four quarters of the year across the five countries – India, Pakistan, Nepal, China and Bangladesh. 
Bar chart (2) gives the details of its total earning (In crores) in the four quarters in years 2014, 2015 and 2016. 
Bar chart (1) is applicable for bar chart (2) and vice-versa. 
Bar Chart (1) 


Which country has brought maximum earning for company in the year 2014?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In 2014, 
Annual earnings from India (in crores) = 0.4 × 10 + 0.3 × 5 + 0.3 × 10 = 8.5 
Annual earnings from Pakistan (in crores) = 0.2 × 10 + 0.25 × 5 + 0.3 × 25 = 10.75 
Annual earnings from Nepal (in crores) = 0.35 × 10 + 0.4 × 25 + 0.25 × 10 = 16 
Annual earnings from China (in crores) = 0.15 × 10 + 0.4 × 5 + 0.1 × 25 + 0.2 × 10 = 8 
Annual earnings from Bangladesh (in crores) = 0.1 × 5 + 0.25 × 25 + 0.3 × 10 = 9.75 
Hence, Nepal has the highest annual earnings in 2014

Q6.
Principle: In case where there is an infringement of legal right even without any actual loss or damage, the person whose right is Infringed has a cause of action.

Facts: 'P' was wrongfully prevented by the Returning officer from exercising his vote in an assembly election. Still he ('P') brought an action claiming damages. Which of the following derivations is correct?

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
2187, 729, 243, 81, 27, 9, ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:


So, 3 will come at the place of question mark.

Q8. If the number 517*324 is completely divisible by 3, then the smallest whole number in the place of * will be:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Sum of digits = (5 + 1 + 7 + x + 3 + 2 + 4) = (22 + x), which must be divisible by 3.

  x = 2.


Q9.
Study the table carefully to answer the questions that follow. 
Number of trees planted (in hundreds) by five different NGOs in six different years in two different states

What was the respective ratio between the number of trees planted by NGO-A in the year 
2006 in state-A and the number of trees planted by NGO-E in the year 2008 in state-B?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Number of trees planted by NGO-A in the year 2006 in state - A = 2160 
Number of trees planted by NGO-E in the year 2008 in state - B = 420 

Required ratio 
= 21.6 : 4.2 
= 36 : 7

Q10. What type of quadrilateral is shown below?
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.