GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. Given that 100.48 = x, 100.70 = y and xz = y2, then the value of z is close to:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

xz = y2        10(0.48z) = 10(2 x 0.70) = 101.40

 0.48z = 1.40

 z =140=35= 2.9 (approx.)
4812


Q2. Elevation views generally include the front, right side, back, and left side views.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. If , then the value of  is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q4. Direction: Go through the charts below and answer the questions based on it.
The bar-charts shown here represent the earning of Ashok Manufacturing Company Private Limited, a manufacturing company located in Delhi. 
Bar chart (1) gives us the details of company earnings (In crores) in the four quarters of the year across the five countries – India, Pakistan, Nepal, China and Bangladesh. 
Bar chart (2) gives the details of its total earning (In crores) in the four quarters in years 2014, 2015 and 2016. 
Bar chart (1) is applicable for bar chart (2) and vice-versa. 
Bar Chart (1)


In which quarter India has the highest earning of the company in 2016?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

1st Quarter earnings from India (in crores) = 0.4 × 30 = 12 crore 
2nd Quarter earnings from India (in crores) = 0.3 × 15 = 4.5 crore 
4th Quarter earnings from India (in crores) = 0.3 × 10 = 3 crore 
Hence, in 2016, 1th quarter earnings from India was the highest.

Q5.
Principle: A person, who is usually of unsound mind, but occasionally normal, may make a contract when he is not of unsound mind.

Facts: 'A' generally remains in the state of unsound mind and rarely becomes capable of understanding the things.

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. Directions: What should come in place of the question mark (?) in the following number series?
4, 9, 19, ? , 79, 159, 319
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q7. 72519 x 9999 = ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

72519 x 9999= 72519 x (10000 - 1)
= 72519 x 10000 - 72519 x 1
= 725190000 - 72519
= 725117481.

Q8.
Directions: these questions are based on the following data. Study it carefully and answer the questions that follow. 
In a school having 4800 students boys and girls are in the ratio 5. 3 respectively. The students like Tea, Coffee or both. 12%of theboys like only Tea, 22% of the girls like only Coffee. 24% of the total students like only Tea and the number of boys liking both the beverages is six times the number of boys liking only Tea.

What is the respective ratio between the number of boys and girls liking only coffee?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Required ratio = 480 . 396 = 40 . 33


Q9. What is the word we use in geometry that means "equal" or the "same measurement?"
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10.

Following are the conditions for selecting an IT officer in an organization.
The candidate must –
(i) be a BE/BTech in IT or Computer Science with at least 60% marks.
(ii) be at least 20 years and not more than 26 years as on 01-11-2016.
(iii) have secured at least 60% marks in written test
(iv) have secured at least 40% marks in interview

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (ii) above, but is a post graduate, his case to be referred as GM.
(b) at (iv) above, but has secured at least 35% marks in interview and at least 70% marks in written test, his case to be referred as VP.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Medha completed her BTech in IT in the year 2012. Which condition/s below will lead to her selecting as the IT officer? 
(i) She secured 65% marks in written test.
(ii) She was born on 4th November 1990.
(iii) She secured 50% marks in interview.

Answer : Option E
Explaination / Solution:

None condition gives her marks in BTech.