GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. AutoCAD's Design Center is used to manage various block libraries used in architectural drawings.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. If (2x)(2y) = 8 and (9x)(3y) = 81, then (x, y) is :
Answer : Option A
Explaination / Solution:

(2x)(2y) = 8 = 23
Applying the law of indices 
x + y = 3----- eqn 1 
(9x)(3y) = 81 = 34 
2x + y = 4----- eqn 2 
Solving the two equations simultaneously we get x=1 
And substituting the value of x in any of the two equations y=2 

Hence option A is correct

Q3. Directions: What value should come in place of question mark (?) in the following question?
675.4 + 88.46 – 126.8 = (?)2 – 38.94 
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q4.
Principle: Mere silence as to facts lakely to affect the decision of a person to enter into a contract is not fraud.

Facts: 'A' sells to 'B' (A's daughter who is minor) a horse which 'A' knows to be unsound. 'A' says nothing to 'B' about the unsoundness of the horse.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. Directions: What should come in place of the question mark (?) in the following number series?
2, 16, 112, 672, 3360, 13440 , ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q6. (12)3 x 64 ÷ 432 = ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q7.
Directions: these questions are based on the following data. Study it carefully and answer the questions that follow. 
In a school having 4800 students boys and girls are in the ratio 5. 3 respectively. The students like Tea, Coffee or both. 12%of theboys like only Tea, 22% of the girls like only Coffee. 24% of the total students like only Tea and the number of boys liking both the beverages is six times the number of boys liking only Tea.

Number of girls liking only Tea is what percent of the total number of students liking only Tea?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Required percentage = (792/1152)*100= 68.75%

Q8. What is the definition of a endpoint?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9.

Following are the conditions for selecting an IT officer in an organization.
The candidate must –
(i) be a BE/BTech in IT or Computer Science with at least 60% marks.
(ii) be at least 20 years and not more than 26 years as on 01-11-2016.
(iii) have secured at least 60% marks in written test
(iv) have secured at least 40% marks in interview

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (ii) above, but is a post graduate, his case to be referred as GM.
(b) at (iv) above, but has secured at least 35% marks in interview and at least 70% marks in written test, his case to be referred as VP.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Meeta was born on 26th July 1991. She did her graduation and post-graduation in Computer department. Which condition/s below will lead to her selecting as the GM. 
(i) She secured 68% in graduation and 65% both in written test and interview.
(ii) She secured 65% in BE.
(iii) She secured 63% marks in written test and 74% marks in interview.

Answer : Option D
Explaination / Solution:

In question it is not given that she did her graduation in which field. So (ii) is important and then (iii) In (i), it is not given then she did graduation in BE/Btech.

Q10.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of five members is to be formed out of 3 trainees, 4 professors and 6 engineers.

In how many ways this can be done if 1 trainees and 4 engineers be included in a committee

Answer : Option A
Explaination / Solution:

If 1 trainees and 4 engineers include in committee
3C1*6C4 = 3*15 --> 45