GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. If  then the value of is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q2. Direction: What value should come in place of the question mark (?) in the following question?
19.8% of 1750 + 6% of 150 = ? + 276.8
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q3.
Principle: Acceptance of proposal must be the exact mirror image of the proposal.

Facts: 'A' made a proposal to 'B' to sell a chair for Rs. 500. 'B' expressed his desire to buy the said chair for Rs. 400.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
3, 6, 12, 24, 48, 96, ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The pattern is: 
3 × 2 = 6 
6 × 2 = 12 
12 × 2 = 24 
24 × 2 = 48 
48 × 2 = 96 
96 × 2 = 192 

Hence Option A is correct

Q5. The difference of two numbers is 1365. On dividing the larger number by the smaller, we get 6 as quotient and the 15 as remainder. What is the smaller number ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let the smaller number be x. Then larger number = (x + 1365).

 x + 1365 = 6x + 15

 5x = 1350

 x = 270

Smaller number = 270.


Q6.
Directions: these questions are based on the following data. Study it carefully and answer the questions that follow. 
In a school having 4800 students boys and girls are in the ratio 5. 3 respectively. The students like Tea, Coffee or both. 12%of theboys like only Tea, 22% of the girls like only Coffee. 24% of the total students like only Tea and the number of boys liking both the beverages is six times the number of boys liking only Tea.

Total how many students like onlyCoffee?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Students who like coffee = 480 + 396 = 876

Q7. What is the definition of a ray?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8.

Following are the conditions for selecting an IT officer in an organization.
The candidate must –
(i) be a BE/BTech in IT or Computer Science with at least 60% marks.
(ii) be at least 20 years and not more than 26 years as on 01-11-2016.
(iii) have secured at least 60% marks in written test
(iv) have secured at least 40% marks in interview

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (ii) above, but is a post graduate, his case to be referred as GM.
(b) at (iv) above, but has secured at least 35% marks in interview and at least 70% marks in written test, his case to be referred as VP.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Karuna has secured 78% marks in written test and 38% marked in interview. She secured 62% in B.tech-IT and was born on 12th January 1991.
Which of the following will be a course of action if Karuna applies? 

Answer : Option E
Explaination / Solution:

She has secured 38% in interview which is leas then required 40%, but is greater than 35% and in written test, she secured greater than 70%, so VP

Q9.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of five members is to be formed out of 3 trainees, 4 professors and 6 engineers.

In how many ways this can be done if 3 engineers and 2 professors or 2 trainees and 3 professor be included in a committee

Answer : Option C
Explaination / Solution:

If 3 engineers and 2 professors or 2 trainees and 3 professors include in committee

6C3*4C2 + 3C2*4C3 = 20*6 + 3*4 = 120 + 12 = 132

Q10. (17)3.5 x (17)? = 178
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Let (17)3.5 x (17)x = 178.

Then, (17)3.5 + x = 178.

 3.5 + x = 8

 x = (8 - 3.5)

 x = 4.5