GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. Direction: What value should come in place of the question mark (?) in the following question?
Description: I:\Work\All Bank Paper\Backend Upload\Bank Clerk\Complete Files\Shobhit\Test-19-Indian_Overseas_Bank_Clerical_Exam_files\image046.png of 24% of 400 – 32 = ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

3/4 of 24/100 × 400 -32 = 72 - 32 = 40
Q2. Principle: An agreement without free consent can be enforces only at the option of the party whose consent was not free. Facts: A obtains the consent of 'B' to enter into an agreement by put ting a gun on the head of B's girl friend.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
1015, 508, 255, 129, 66.5, ?, 20.875
Answer : Option D
Explaination / Solution:

84.jpg

Q4. The sum of first five prime numbers is:
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Required sum = (2 + 3 + 5 + 7 + 11) = 28.

Note: 1 is not a prime number.


Q5.
Directions: these questions are based on the following data. Study it carefully and answer the questions that follow. 
In a school having 4800 students boys and girls are in the ratio 5. 3 respectively. The students like Tea, Coffee or both. 12%of theboys like only Tea, 22% of the girls like only Coffee. 24% of the total students like only Tea and the number of boys liking both the beverages is six times the number of boys liking only Tea.

How many girls like only Tea?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

792 girls like only tea

Q6. What is the definition of a segment?
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7.

Following are the conditions for selecting an IT officer in an organization.
The candidate must –
(i) be a BE/BTech in IT or Computer Science with at least 60% marks.
(ii) be at least 20 years and not more than 26 years as on 01-11-2016.
(iii) have secured at least 60% marks in written test
(iv) have secured at least 40% marks in interview

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (ii) above, but is a post graduate, his case to be referred as GM.
(b) at (iv) above, but has secured at least 35% marks in interview and at least 70% marks in written test, his case to be referred as VP.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Bhuvan was born on 7th November 1989. He has secured 70% marks in B.Tech and 70% marks in his M.Tech. He has secured 65% marks in both written test and interview.
Which of the following will be a course of action if Bhuvan applies? 

Answer : Option B
Explaination / Solution:

It is not given that he has done BTech and MTech in IT or Computers or any other other stream.

Q8.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of five members is to be formed out of 3 trainees, 4 professors and 6 engineers.

In how many ways this can be done if at least 2 trainees to have to be included in a committee

Answer : Option D
Explaination / Solution:

If at least 2 trainees include in committee

3C2*10C3 + 3C3*10C2 = 3*120+1*45

= 405

Q9. The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Clearly, the numbers are (23 x 13) and (23 x 14).

 Larger number = (23 x 14) = 322.


Q10. The symbols used on electrical plans represent the standard equipment used in homes and commercial buildings.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.