GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.
Principle: Existence of all the alleged facts is relevant, whether they occurred at the same time and place or at different times and places.

Facts: 'A', a citizen of England, is accused of committing murder of 'B' in India by taking part in a conspiracy hatched in England.

Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. Directions: What should come in place of question mark (?) in the following number series ?

8, 9, 20, 63, 256, 1285, ?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

83.jpg

Q3. 5358 x 51 = ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

5358 x 51= 5358 x (50 + 1)
= 5358 x 50 + 5358 x 1
= 267900 + 5358
= 273258.

Q4.
Directions: these questions are based on the following data. Study it carefully and answer the questions that follow. 
In a school having 4800 students boys and girls are in the ratio 5. 3 respectively. The students like Tea, Coffee or both. 12%of theboys like only Tea, 22% of the girls like only Coffee. 24% of the total students like only Tea and the number of boys liking both the beverages is six times the number of boys liking only Tea.

Total how many boys like Tea?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Boys who like tea = 360 + 2160 = 2520

Q5. What is the definition of collinear?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6.

Following are the conditions for selecting an IT officer in an organization.
The candidate must –
(i) be a BE/BTech in IT or Computer Science with at least 60% marks.
(ii) be at least 20 years and not more than 26 years as on 01-11-2016.
(iii) have secured at least 60% marks in written test
(iv) have secured at least 40% marks in interview

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (ii) above, but is a post graduate, his case to be referred as GM.
(b) at (iv) above, but has secured at least 35% marks in interview and at least 70% marks in written test, his case to be referred as VP.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Karan was born on 19th March 1995. He has secured 65% marks in BE-IT. He has secured 62% marks in both written test and interview.
Which of the following will be a course of action if Karan applies?

Answer : Option A
Explaination / Solution:

All 4 conditions are met.

Q7.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of five members is to be formed out of 3 trainees, 4 professors and 6 engineers.

In how many ways this can be done if 2 trainees and 3 engineer to have to be included in a committee

Answer : Option B
Explaination / Solution:

If 2 trainees and 3 engineers include in committee

3C2*6C3 = 3*20 --> 60

Q8. Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Required number = H.C.F. of (91 - 43), (183 - 91) and (183 - 43)

     = H.C.F. of 48, 92 and 140 = 4.


Q9. A typical set of architectural working drawings would probably include floor plans, foundation plans, elevations, section details, and roof framing plans.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. If  and the value of  is
Answer : Option A
Explaination / Solution: