GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. Directions: What will come in place of the question mark (?) in each of the following number series?
5, 3, 6, ?, 64.75
Answer : Option C
Explaination / Solution:

5*0.5 + 0.5 = 3
3*1.5 + 1.5 = 6
6*2.5 + 2.5 = 17.5
17.5*3.5 + 3.5 = 64.75 
So, 17.5 will come at the place of question mark.

Q2. What is the unit digit in {(6374)1793 x (625)317 x (341491)}?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Unit digit in (6374)1793 = Unit digit in (4)1793

    = Unit digit in [(42)896 x 4]

    = Unit digit in (6 x 4) = 4

Unit digit in (625)317 = Unit digit in (5)317 = 5

Unit digit in (341)491 = Unit digit in (1)491 = 1

Required digit = Unit digit in (4 x 5 x 1) = 0.


Q3.
Details of various items sold by a Shop Keeper

If cost price of the wheat is Rs 210 then what is the approximate profit percentage earned by the shopkeeper on wheat?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Required profit % = [(270-210)/210]*100 = 29%

Q4. What is the definition of coplanar?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5.

Following are the conditions for selecting a Manager in a company.
The candidate must –
(i) be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
(ii) be a post graduate in Management with specialization in Finance with at least 65% marks.
(iii) have work experience of at least 4 years in finance department.
(iv) be at least 26 years and not more than 36 years as on 01-12-2016.

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) at (ii) above, but has secured at least 60% marks in post graduate in Management with specialization in Finance and at least 70% marks in graduation, his case to be referred as DGM.
(b) at (iii) above, but has work experience of at least 2 years as Assistant Finance Manager, his case to be referred as GM.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Medha has been working as Assistant Finance Manager in an organization for the past 3 years. Which condition/s below will lead to her selecting as the GM. 
(i) She was born on 5th April 1992
(ii) She was born on 4th November 1990
(iii) She secured 69% marks in post-graduation and 74% marks in graduation.

Answer : Option C
Explaination / Solution:

She was born on 5th April 1992 – makes her 24 in age

Q6.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of five members is to be formed out of 3 trainees, 4 professors and 6 engineers.

In how many ways this can be done if at least 3 trainees to have to be included in a committee

Answer : Option D
Explaination / Solution:

Number of Ways when if at least 3 trainees include in committee =

3C3*10C2 = 1*45 --> 45

Q7. A hall is 15 m long and 12 m broad. If the sum of the areas of the floor and the ceiling is equal to the sum of the areas of four walls, the volume of the hall is:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

2(15 + 12) x h = 2(15 x 12)

 h =180m =20m.
273

 Volume =15 x 12 x20m3= 1200 m3.
3


Q8. Developing the foundation plan is probably the starting point for creating a set of architectural plans.
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. If ab + bc + ca = 0, then the value of  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

ab + bc + ca = 0 ⇒ bc = -ab –ac and similar for others 
Hence 


Q10. Direction: What will come in place of question mark (?) in the following question?
32% of 150 × 53% of ? = 7632
Answer : Option C
Explaination / Solution: