GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. Which of the following is a prime number ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Clearly, 97 is a prime number.

Q2.
Details of various items sold by a Shop Keeper

If shop keeper bear 10% loss on wheat then what is cost price of the wheat?
Answer : Option E
Explaination / Solution:

Cost price of wheat = (270*100)/90 = 300

Q3. What is the definition of a theorem?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4.

Following are the conditions for selecting a Manager in a company.
The candidate must –
(i) be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
(ii) be a post graduate in Management with specialization in Finance with at least 65% marks.
(iii) have work experience of at least 4 years in finance department.
(iv) be at least 26 years and not more than 36 years as on 01-12-2016.

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) at (ii) above, but has secured at least 60% marks in post graduate in Management with specialization in Finance and at least 70% marks in graduation, his case to be referred as DGM.
(b) at (iii) above, but has work experience of at least 2 years as Assistant Finance Manager, his case to be referred as GM.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Meeta was born on 26th July 1989. She has been working in the finance department of an organization. Which condition/s below will lead to her selecting as the DGM. 

(i) She secured 66% marks in post-graduation and 57% marks in graduation.
(ii) She worked in finance department for 5 years.
(iii) She secured 63% marks in post-graduation and 74% marks in graduation.

Answer : Option D
Explaination / Solution:

Meeta was born on 26th July 1989- Satisfies (iv) point She worked in finance department for 5 years- Satisfies (iii) point She secured 63% marks in post-graduation and 74% marks in graduation. – Satisfies DGM point.

Q5.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women

In how many ways this can be done if 5 men and 5 women be included in a committee

Answer : Option D
Explaination / Solution:

If 5 men and 5 women include in committee = 7C5*6C5 --> 21*6 = 126

Q6. In a shower, 5 cm of rain falls. The volume of water that falls on 1.5 hectares of ground is:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

1 hectare = 10,000 m2

So, Area = (1.5 x 10000) m2 = 15000 m2.

Depth =5m=1m.
10020

 Volume = (Area x Depth) =15000 x1m3= 750 m3.
20


Q7. Although the drafter creates the working drawings, the accuracy of the set of drawings is most often the responsibility of the design architect.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. If  and xyz = 288, the value of 
Answer : Option B
Explaination / Solution:




Q9. Direction: What will come in place of question mark (?) in the following question?
896 – (?)3 = 4608 ÷ 12 
Answer : Option B
Explaination / Solution:

896 – (?)^3 = 4608 ÷ 12 
896 – (?)^3 = 384 
(?)^3= 896 – 384 
(?)^3 = 512 
(?)^3 = 83 
? = 8 

Q10.
Principle: Defamation is the publication of a statement which tends to lower reputation of a person in the estimation of other members of the society generally.

Facts: 'A' writes a highly offensive and derogatory letter about 'B', and sends it directly to 'B' in a sealed cover.

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.