GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.
Details of various items sold by a Shop Keeper

If shop keeper allowed 20% discount on marked price then what is the selling price of the rice?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Mark price of rice = 520 
After allowing 20% discount = (520*20)/100 = 104 
Selling price of the rice = 520 -104 = 416

Q2. What is the definition of a postulate?
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3.

Following are the conditions for selecting a Manager in a company.
The candidate must –
(i) be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
(ii) be a post graduate in Management with specialization in Finance with at least 65% marks.
(iii) have work experience of at least 4 years in finance department.
(iv) be at least 26 years and not more than 36 years as on 01-12-2016.

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) at (ii) above, but has secured at least 60% marks in post graduate in Management with specialization in Finance and at least 70% marks in graduation, his case to be referred as DGM.
(b) at (iii) above, but has work experience of at least 2 years as Assistant Finance Manager, his case to be referred as GM.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Karuna has been working in the finance department of an organization for the past 7 years after completing her post-graduation with 68% marks. She secured 52% in her graduation and was born on 12th January 1988.
Which of the following will be a course of action if Karuna applies? 

Answer : Option C
Explaination / Solution:

She secured 52% in her graduation, but 55% is required.

Q4.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women

In how many ways this can be done if 6 men and 4 women be included in a committee

Answer : Option A
Explaination / Solution:

If 6 men and 4 women include in committee = 7C6*6C4 --> 7*15 --> 105

Q5. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Total sale for 5 months = Rs. (6435 + 6927 + 6855 + 7230 + 6562) = Rs. 34009.

 Required sale = Rs. [ (6500 x 6) - 34009 ]

   = Rs. (39000 - 34009)

   = Rs. 4991.


Q6. A set of working drawings used to build a house is considered a legal document.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. If and the value of is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

X+y=5 
Cubing both sides, we get:
x3+y3+3xy(x+y)=125 OR xy = 6
((1/x) + (1/y)) = (x+y)/xy=5/6

Q8. Direction: What value should come in place of the question mark (?) in the following question?
97306 - 89306 = ? % of 32000
Answer : Option D
Explaination / Solution:

8000 =?% of 32000 
?% = 8000/32000 = 1/4 
? = 25 

Q9.
Principle: Letters or words not describing quality of things can be registered as a trade mark.

Facts: Ram made an application for registration of alphabet 'B' written in a fancy style as trade mark to be applied on packets and cartons of shoes manufactured by him.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
7, 11, 23, 51, 103, (?)
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The series is 
7 + (41) = 11 
11 + (43) = 23 
23 + (47) = 51 
51 + (413) = 103 
103 + (421) = 187 
So, ? = 103 + (421) = 187