GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. What is the best description of a line?
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2.

Following are the conditions for selecting a Manager in a company.
The candidate must –
(i) be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
(ii) be a post graduate in Management with specialization in Finance with at least 65% marks.
(iii) have work experience of at least 4 years in finance department.
(iv) be at least 26 years and not more than 36 years as on 01-12-2016.

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) at (ii) above, but has secured at least 60% marks in post graduate in Management with specialization in Finance and at least 70% marks in graduation, his case to be referred as DGM.
(b) at (iii) above, but has work experience of at least 2 years as Assistant Finance Manager, his case to be referred as GM.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Bhuvan was born on 7th November 1987. He has been working for the past four years as Assistant Finance Manager in an organization. He has secured 70% marks in B.Sc and 70% marks in his post-graduation in Management with specialization in Finance.
Which of the following will be a course of action if Bhuvan applies? 

Answer : Option A
Explaination / Solution:

First we have to check all the 4 conditions, these all follow so he will be selected. He is working as Assistant Manager will be taken into case only if point (ii) does not get satify.

Q3.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women

In how many of these committee the men are in majority

Answer : Option D
Explaination / Solution:

Number of ways when men are majority in committee = 7C6*6C4+7C7*6C3

7*35+1*20 = 125

Q4. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Required run rate =282 - (3.2 x 10)=250   = 6.25
4040

Q5. If the roof pitch for a house is identified as 5/12 the height of the roof rises 2 ½" for every 14" of horizontal run.
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. If  then y is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q7. Direction: What value should come in place of the question mark (?) in the following question?
73.96 - 18.19 + 17.47 =? + 10.91
Answer : Option A
Explaination / Solution:

73.96 - 18.19 + 17.47 =? + 10.91 
? = 73.96 - 18.19 + 17.47 - 10.91 
? = 55.77 + 6.56 
? = 62.33

Q8.
Principle: One who dishonestly misappropriates or converts to his own use or sells any movable property belonging to another, is guilt y of the offence of misappropriation.

Facts: 'A' takes property belonging to 'Z' out of Z's possession, in good faith, believing when he takes it, that the property belongs to him self. Subsequently, 'A', on discovering his mistake, without disclosin g the actual facts, dishonestly sells the property to a stranger.

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Directions: What will come in place of the question mark (?) in each of the following number series?
33, 43, 65, 99, 145, (?)
Answer : Option B
Explaination / Solution:


So, ? = 203

Q10. The largest 4 digit number exactly divisible by 88 is:
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Largest 4-digit number = 9999

 88) 9999 (113
     88
     ----
     119
      88
     ----
      319
      264
      ---
       55
      ---
       
 Required number = (9999 - 55)
                 = 9944.