GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.

Following are the conditions for selecting a Manager in a company.
The candidate must –
(i) be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
(ii) be a post graduate in Management with specialization in Finance with at least 65% marks.
(iii) have work experience of at least 4 years in finance department.
(iv) be at least 26 years and not more than 36 years as on 01-12-2016.

In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) at (ii) above, but has secured at least 60% marks in post graduate in Management with specialization in Finance and at least 70% marks in graduation, his case to be referred as DGM.
(b) at (iii) above, but has work experience of at least 2 years as Assistant Finance Manager, his case to be referred as GM.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Karan was born on 19th March 1986. He has been working in finance department of an organization for the past 5 years. He has secured 67% marks in B.Com and 75% marks in his post-graduation.
Which of the following will be a course of action if Karan applies? 

Answer : Option B
Explaination / Solution:

All condition specify for Karan can be selected as manager. But it is not known that he has done his post-graduation in which stream. So data inadequate.

Q2.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women

In how many ways this can be done if at least 5 men to have to be included in a committee

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Number of Ways when if at least 5 men include in committee = 7C5*6C5+7C6*6C4+7C7*6C3

21*6+7*15+1*20 = 251

Q3. What was the day of the week on 28th May, 2006?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

28 May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.5.2006)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 400 years = 0

5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2)  6 odd days

Jan.  Feb.   March    April    May 
(31 +  28  +  31   +   30   +   28 ) = 148 days
 148 days = (21 weeks + 1 day)  1 odd day.

Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7  0 odd day.

Given day is Sunday.

Q4. The floor plan is a bird's eye view of the house.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. If  then:
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q6. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following question?
?% of 650 + 844 = 1000
Answer : Option B
Explaination / Solution:

650 × ?/100 = 1000 – 844 
=>? = (156×100)/650 = 24

Q7.
Principle: Nothing is an offence which is done by a child under twelve years of age, who has not attained sufficient maturity of understanding to judge the nature and consequences of his conduct on that occasion.

Facts: Himesh, 11 years old boy, picks up a gold ring worth Rs 5000/-lying on a table in his friend's house and immediately sells it for Rs 2000/-, and misappropriates the money.

Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
18, 27, 49, 84, 132, (?)
Answer : Option D
Explaination / Solution:


So, ? = 193

Q9. (935421 x 625) = ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

935421 x 625 = 935421 x 54 = 935421 x104
2

=935421 x 104=9354210000
2416

= 584638125


Q10.
Details of various items sold by a Shop Keeper

What percentage of profit is earned by the shopkeeper on vegetables?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Required profit % = [(231-165)/165]*100 = 40%