GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1.

Direction: Study the following information carefully and answer the questions that follow:

A committee of 10 persons is to be formed from 7 men and 6 women

In how many ways of these committee the women are in majority

Answer : Option B
Explaination / Solution:

Number of ways when women are majority in committee = 6C6*7C4 = 1*35 = 35

Q2. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

On 31st December, 2005 it was Saturday.

Number of odd days from the year 2006 to the year 2009 = (1 + 1 + 2 + 1) = 5 days.

 On 31st December 2009, it was Thursday.

Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday.


Q3. Blocks are not an important element of architectural drawings.
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Simplify: 
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q5. Direction: What will come in place of question mark (?) in the following question?
8282 + 2828 = ? × 40
Answer : Option A
Explaination / Solution:


Q6.
Principle: Sale of liquor is illegal. All agreements relating to prohibit ed items do not exist in the eyes of law.

Facts: 'A' entered into an agreement with 'B' for the sale of liquor. 'A' failed to supply the agreed quantity of liquor to 'B'.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Direction: What should come in place of question mark (?) in the following number series?
24, 536, 487, 703, 678, ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:


So, 742 will come at the place of question mark.

Q8. How many of the following numbers are divisible by 132 ? 264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336
Answer : Option A
Explaination / Solution:

132 = 4 x 3 x 11

So, if the number divisible by all the three number 4, 3 and 11, then the number is divisible by 132 also.

264  11,3,4 (/)

396  11,3,4 (/)

462  11,3 (X)

792  11,3,4 (/)

968  11,4 (X)

2178  11,3 (X)

5184  3,4 (X)

6336  11,3,4 (/)

Therefore the following numbers are divisible by 132 : 264, 396, 792 and 6336.

Required number of number = 4.


Q9.
Direction: Study the following table carefully and answers the following questions:

Details of various items sold by a Shop Keeper

If shop keeper earns 12% profit on pules then what percent discount is allowed by shop keeper?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Markup price of pules = (100*40)/100 = 40 ---->100+40 = 140 
12% profit means selling price is 112 
Required discount % = (140 – 112)/140 = 20%

Q10. What is the best description of a plane?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.