GENERAL APTITUDE - Online Test

Q1. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Suppose originally he had x apples.

Then, (100 - 40)% of x = 420.

60x = 420
100

 x =420 x 100  = 700.
60


Q2. Elevation drawings will include information about ________.
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. If , where x is positive, then find the value of 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

(a + b)2 = a2 + b2 + 2ab 
(a + b)3 = a3 + b3 + 3ab(a + b) 


Q4. Direction:There are five shoe companies: Puma, Nike, Adidas, Reebok and Bata. In the following line graphs, the first line graph shows the marked up price with respect to the cost price of the shoes and the second line graph shows the discount percentage given on the marked up price with the help of the given information answer the following questions.

If the profit of Nike and Bata shoe is same and C.P. of Bata is INR 400 then find the C.P of Nike shoe?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The cost price of Bata shoe be INR 400 
Marked up price of Bata shoe is 125% of the cost price 
⇒M.P. = 125% of 400 
⇒M.P. = INR 500 
Discount given is 10% on the marked price 
As we know, Selling price = M.P. – discount 
⇒S.P. = 500 – 10% of 500 
⇒S.P. = 500 – 50 
⇒S.P. = INR 450 
Now, Gain = S.P. – C.P. 
⇒Gain = 450 – 400 (∵ S.P. > C.P.) 
⇒Gain = INR 50 
According to the given information 
Gain on Nike shoes is INR 50 
Let the cost price of Nike shoe be INR x 
Marked up price of Nike shoe is 200% of the cost price 
⇒M.P. = INR 2x 
Discount given is 45% on the marked price 
⇒S.P. = 2x – 45% of 2x 
⇒S.P. = 2x – 9x/10 
⇒S.P. = INR 11x/10 
∴ Gain = 11x/10 – x 
⇒ Gain = INR x/10 = 50 
⇒ x = 500 
Hence, C.P. of Nike shoe is INR 500

Q5.
Principle: A person is said to have committed assault when an apprehension is caused in the mind of a person that he is about to use ph ysical force against his body.

Facts: 'A' abuses 'B' while he was sitting in a moving train, by aggressively shaking his fists when 'B' was standing on the railway platform at a distance.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. Direction: What will come in place of the question mark (?) in the following number series?
499, 622, 868, 1237, 1729, 2344, ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

499 + 1*123 = 622; 622 + 2*123 = 868

868 + 3*123 = 1237; 1237 + 4*123 = 1729

1729 + 5*123 = 2344; 2344 + 6*123 = 3082

Q7. 1397 x 1397 = ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

1397 x 1397= (1397)2
= (1400 - 3)2
= (1400)2 + (3)2 - (2 x 1400 x 3)
= 1960000 + 9 - 8400
= 1960009 - 8400
= 1951609.

Q8.
Direction: Study the following graph carefully and answers the questions given below: 
Number of candidates appeared (in thousands) and Percentage of candidates qualified in a Competitive examination over the years
Number of candidates appeared (in Thousands)
Percentage of candidates qualified
The number of candidates qualified in 2010 was what percentage of the number of candidates appeared in 2009?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In 2010, the number of qualified candidates 
= (25000*30)/100 = 7500 
Total number of candidates appeared in 2009 
= 15000 
Required percentage = (7500*100)/15000 = 50%

Q9. What is the best description of a point?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10.
Following are the conditions for selecting Trainee Officers in an organization.
The candidate must –
(i) be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
(ii) has secured at least 60% marks in class 12.
(iii) be at least 22 years and not more than 29 years as on 1.1.2016
(iv) have secured at least 40% marks in the selection examination
(v) have secured at least 50% marks in personal interview
(v) be ready to sign a bond for 2 years.
In the case of candidate who fulfills all conditions except –
(a) At (i) above, but is a qualified CA, the case is to be referred to ED.
(b) at (v) above, but has secured at least 60% marks in the selection examination, the case is to be referred to Chairman.
In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

Sunil was born on November 4, 1988. He has secured 67% marks in class 12 and 50% marks in graduation. He also has qualified CA exam. He has secured 50% marks in both the selection examination and personal interviewer. He is ready to sign a bond for 2 years.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.