CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Variable separation method can be used to solveFirst Order, First Degree Differential Equations in which y’ is of the form.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

 y’ = h(x)g(y) since we can segregate functions of y with dy and x with dx.


Q2.

Find the approximate value of f(2.01) where 


Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q3. Determine the maximum value of Z = 3x + 4y if the feasible region (shaded) for a LPP is shown in Figure above.

Answer : Option B
Explaination / Solution:

Here , maximize Z = 3x+4y ,

Corner points

Z = 3x + 4 y

C( 0 ,38 )

132

B ( 52 ,0)

156

D(44 ,  16)

196 ………………….(Max.)

 

Hence the maximum value is 196


Q4. The domain of the function 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The domain of the function f(x) is all reals,because f(x) is defined for all real values of x.

Q5. The roots of the equation 
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q6. The area bounded by the curves y = equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q7.

If θ is the angle between two vectors  then  only when

Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q8. is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:

=20πsinx2dx=2[cosx212]π0=22[cosπ2cos0]=22.
Q9. The solution of the equation is given by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

x= -1/2 does not satisfy the given equation.


 


Q10. If  is the identity matrix of order n, the 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Inverse of any identity matrix is always an identity matrix.