CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. A merchant plans to sell two types of personal computers – a desktop model and a portable model that will cost Rs 25000 and Rs 40000 respectively. He estimates that the total monthly demand of computers will not exceed 250 units. Determine the number of units of each type of computers which the merchant should stock to get maximum profit if he does not want to invest more than Rs 70 lakhs and if his profit on the desktop model is Rs 4500 and on portable model is Rs 5000.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let number of desktop model computers = x
And number of portable model computers = y
Therefore , the above L.P.P. is given as :
Maximise , Z = 4500x +5000y , subject to the constraints : x +y ≤ 250 and 25000x +40000y ≤ 700000 .i.e. x +y ≤ 250 and 5x +8y ≤ 1400 , x, y ≥ 0.

Corner points

Z =4500x +5000 y

O( 0 , 0 )

0

D(250,0 )  

1125000

A(0,175)

87500

B(200,50)

1150000…………………(Max.)

Here Z = 1150000 is maximum.
i.e. 200 units of desktop model and 50 units of portable model; Maximum profit = Rs 1150000 .


Q2. The curve y =  has at (0, 0)
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q3. The area bounded by the curves is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q4. Let A be a set containing n distinct elements. The number of functions that can be defined from A to A is =
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The number of functions from a finite set A to a finite set B = .

Q5.
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q6. For which of the following values of m , is the area of the region bounded by the curve y = x -  and the line y = mx equal to  ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q7. The scalar product of two nonzero vectors   is denoted by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The scalar product of two nonzero vectors  is denoted by .and is defined by =
Q8.  is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Put the Modulus sign in the input of logarithmic function

Q9. holds good for all
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q10.
Answer : Option D
Explaination / Solution: