CBSE 12TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Which of the following is the example of adaptive radiation?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Darwin finches and Australian marsupials are example of adaptive radiations as all the birds evolve from same birds having different beaks and Australian marsupials arise from common ancestors.

Q2. Which one of the following technique is used in test-tube baby programme
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Fertilisation outside the followed by embryo transfer is called test-tube. The zygote or early embryo up to 8 blastomere could transferred into fallopian tube is called zygote intra fallopian transfer (ZIFT).

Q3. Satellite DNA is useful tool in
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Satellite DNA consists of very large arrays of tandemly repeating, non-coding DNA. Satellite DNA is the main component of functional centromeres, and form the main structural constituent of heterochromatin. It is a useful tool in forensic science as the density of DNA differs in from each other. It is used to identify the individuals form the other.

Q4. The assumption of shape, size and other morphological features by the embryo is called
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Morphogenesis is the assumption of shape and size and other morphological features by embryo. It is followed by differentiation to form different types of cells to perform different function.

Q5. Picture shown below is example of:-

Answer : Option B
Explaination / Solution:

Wolf and Tasmania Wolf are examples of convergent evolution of placental mammals and Australian marsupials. They are evolved differently due to different in climatic and geographic regions.

Q6. Cryptorchidism is a condition in which
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Cryptorchidism is a condition in which testis do not descend into scrotal sac. Formation of sperms inside the testis require 2-3 degree less temperature than body temperature.

Q7. State the use of molecular medicine?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The application of the power of molecular genetics to the problems of human disease plays an important role in many of the research programs in the Department of Biology.

Several complementary approaches are used by our research groups. The power of genomic analysis is used to identify, isolate and characterize genes which cause and contribute to the etiology of human diseases.

Human disease is also studied through the functional analysis of key genes: low density lipoprotein receptors in atherosclerosis and stroke; a broad spectrum of tumor suppressors and oncogenes in cancer, genes directly leading to the disease etiology in neuromuscular disorders such as Alzheimer's, Huntington's disease, and muscular dystrophies.


Q8. Which of the following arise from endoderm?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Human body is triploblastic, having three layered embryo. The outer layer is called ectoderm, the middle layer is called mesoderm and inner most layer is called endoderm that forms lungs and other vital organs.

Q9. Statement I: When more than one adaptive radiation appeared in isolated geographical area it called a convergent evolution.
Statement II: Bats and birds are example of adaptive radiation.
Statement III: Tiger cat, kangaroo, wombat and sugar gliders are example of Australian marsupials.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

When more than one adaptive radiation appeared in isolated geographical area it called a convergent evolution. Tiger cat, kangaroo, wombat and sugar gliders are example of Australian marsupials.

Q10. First test-tube baby born in July,1978 was
Answer : Option C
Explaination / Solution:

First test-tube baby was born in July,1978 named Louise Brown. Test tube baby programme involve in vitro fertilisation of ovum and transplanting it in fallopian tube or uterus.