CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.

A stone thrown from the top of a building is given an initial velocity of 20.0 m/s straight upward. The height of the building is 50.0 m. determine the velocity in m/sec when the stone hits the ground. g =9.8 m / 



Answer : Option B
Explaination / Solution:

When the stone ll reach at the same point from where is was thrown it ll have same velocity but with opposite sign. 

So  initial velocity u = -20 m/s

Final velocity before hitting ground = v

Distance covered s = 50 m

Acceleration due to gravity a = 9.8 m/s​​​​​​2

We know






As this velocity is in opposite direction is initial velocity so sign ll be negative.

v = -37.1 m/s


Q2. When a wave is reflected from a rigid surface, it undergoes a phase change given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. Vectors can be added by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Vector addition is the operation of adding two or more vectors together into a vector sum. The so-called parallelogram law gives the rule for vector addition of two or more vectors. For two vectors, the vector sum is obtained by placing them head to tail and drawing the vector from the free tail to the free head.

Q4.
Compute the fractional change in volume of a glass slab, when subjected to a hydraulic pressure of 10 atm. Bulk modulus of glass 37 GPa.

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5.

Consider the cyclic process depicted in Figure If Q is negative for the process BC, and if  is negative for the process CA, what are the signs of Q, W, and  that are associated with AB?

Answer : Option C
Explaination / Solution:

W = +ve (Expansion)



Q6. One mole of an ideal monatomic gas is at an initial temperature of 300 K. The gas undergoes an isovolumetric process, acquiring 500 J of energy by heat. It then undergoes an isobaric process, losing this same amount of energy by heat. Determine the new temperature of the gas
Answer : Option A
Explaination / Solution:

for monoatomic  gas C= 1.5R, CP =  2.5R

At const volume, 

Q = 500 J


At const pressure Q = 500 J


Q7. The displacement of a particle executing S.H.M is given by y=0.25 sin 200 t cm. The maximum speed of the particle is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. The displacement of a particle executing S.H.M is given by y=0.25 sin 200 t cm. The maximum speed of the particle is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.