CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.

The unit of length convenient on the atomic scale is known as an angstrom and is denoted by  m. The size of a hydrogen atom is about  . What is the total atomic volume in  of a mole of hydrogen atoms ?


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Radius of hydrogen atom, r = 0.5 Å = 0.5 × 10-10 m
Volume of hydrogen atom = (4/3) π r3
= (4/3) × (22/7) × (0.5 × 10-10)3
= 0.524 × 10-30 m3
1 mole of hydrogen contains 6.023 × 1023 hydrogen atoms.
∴ Volume of 1 mole of hydrogen atoms = 6.023 × 1023 × 0.524 × 10–30
= 3.16 × 10–7 m3


Q2. A cylinder floats vertically in a tank full of water. The period of oscillation of the cylinder when depressed and released is dependent on
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3.

A stone thrown from the top of a building is given an initial velocity of 20.0 m/s straight upward. Determine the maximum height it travels in meters. g =9.8 m / 

Answer : Option C
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 20.0 m/s

At maximum height stone ll  be stopped, 

So final velocity v = 0 m/s

Acceleration due to gravity a = g =

-9.8 m/s​​​​​​2 (-ve Because it is in opposite direction of motion)

Let maximum height = s

We know,


=> 



Q4. Longitudinal waves cannot be propagated through
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5.

At a distance L=400m from the traffic lights the brakes are applied to a locomotive moving at a velocity v=54km/hr. Determine the position of locomotive relative to the traffic lights 1 minute after the application of the brakes if its acceleration is -0.3m/s​​​​​​2.


Answer : Option B
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 54 km/h = 15 m/s

Let Final velocity v = 0

Acceleration a = -0.3 m/s​​​​​​2

Time taken to stop = t

Using 

=> 

=> t = 50 sec

It means it has been stopped before 1 minutes.

So distance covered in 1 minute 


=> 

=> s = 375 m

Position of locomotive relative to the traffic lights= 400-375 = 25 m


Q6.
Compute the bulk modulus of water from the following data: Initial volume = 100.0 litre, Pressure increase = 100.0 atm (1 atm = 1.013  Pa), Final volume = 100.5 litre
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7.

Consider the cyclic process depicted in Figure If Q is negative for the process BC, and if  is negative for the process CA, what are the signs of W and  that are associated with BC?


Answer : Option C
Explaination / Solution:

W = area under P-V curve = 0


Q8.

A shell of mass 0.020 kg is fired by a gun of mass 100 kg. If the muzzle speed of the shell is 80 m , what is the recoil speed of the gun?


Answer : Option B
Explaination / Solution:

Massof shell, 

Mass of gun, 

Speed of shell, 

Let V be the recoil speed of the gun. According to the law of conservation of momentum,

Initial momentum = Final momentum


Negative sign indicates that the gun moves backward as the bullet moves forward.


Q9. A 0.800-kg ball is tied to the end of a string 1.60 m long and swung in a vertical circle. (a) During one complete circle, starting anywhere, calculate the total work done on the ball by (i) the tension in the string and (ii) gravity
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Work done by conservative force in round trip will be zero (displacement = 0). So that work done by tension and gravity will be zero.

Q10. A particle is orbiting in a vertical plane. Its linear momentum will be directed
Answer : Option D
Explaination / Solution:

As the direction of velocity at any point moving in circular orbit is tangent at that point, thus momentum would be tangential to the orbit.