CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. One mole of hydrogen gas is heated at constant pressure from 300 K to 420 K. Calculate the energy transferred by heat to the gas
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Hydrogen is a diatomic gas. (C= 3.5R)

energy transferred by heat to the gas


Q2. A steel railroad track has a length of 30.000 m when the temperature is 0.0C.Suppose that the ends of the rail are rigidly clamped at 0.0C so that expansion is prevented. What is the thermal stress set up in the rail if its temperature is raised to 40.0C? 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Thermal Stress 
Q3.

A physical quantity P is related to four observables a, b, c and d as follows :  The percentage errors of measurement in a, b, c and d are 1, 3, 4 and 2, respectively. What is the percentage error in the quantity P?


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Value of P is given as 3.763. By rounding off the given value to the first decimal place, we get P = 3.8.

Q4. The length of a second’s pendulum decreases by 0.1percent, then the clock
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. A truck has a velocity of 3 m /s at time t=0. It accelerates at 3 m / on seeing police .What is its velocity in m/s at a time of 2 sec
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 3 m/s

Acceleration a = 3 m/s​​​​​​2

Initial time 

Final time 

Time taken t = 2-0= 2 s 

Final velocity v = ?

We know,




Q6. Two waves of wavelength 1m & 1.01 m produce 10 beats in 3 sec. The velocity of sound in a gas is about
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Passengers on a carnival ride move at constant speed in a horizontal circle of radius 5.0 m, making a complete circle in 4.0 s. What is their acceleration?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The speed is constant, so this is uniform circular motion. We are given the radius R=5.0 m and the period T=4.0 s, so we can  calculate the acceleration directly using equation


== 12m/s​​​​​​2


Q8. A rigid bar of mass 15 kg is supported symmetrically by three wires each 2.0 m long. Those at each end are of copper and the middle one is of iron. Determine the ratios of their diameters if each is to have the same tension.
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. A gas expands from I to F along three possible paths, as indicated in Figure. Calculate the work in joules done by the gas along the paths IAF, IF, and IBF

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Work done by gas = area under P-V curve

Q10. A nucleus is at rest in the laboratory frame of reference. If it disintegrates into two smaller nuclei
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let, M = mass of nucleus at rest . m1 and m2 are masses of two smaller nuclei. v1 and v2 are the velocities of respective masses

Now, According to the law of conservation of momentum,

Initial momentum before disintegration = final momentum after disintegration



As masses m1and m2 cannot be negative,  and  having opposite signs and so the two smaller nuclei move in opposite directions.