CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. What is the average kinetic energy of the helium atoms in a balloon of diameter 30.0 cm at 20.0C and 1.00 atm?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

K¯=32kT=32×1.38×1023×293=6.07×1021J
Q2.

A 10 kW drilling machine is used to drill a bore in a small aluminum block of mass 8.0 kg. How much is the rise in temperature of the block in 2.5 minutes, assuming 50 percent of power is used up in heating the machine itself or lost to the surroundings. Specific heat of aluminum = 0.91 J .


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Energy used in heating = 50% =75 x 105J




Q3. The number of significant digits in 6.032 N is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

There are three rules on determining how many significant figures are in a number:

  • Non-zero digits are always significant.
  • Any zeros between two significant digits are significant.
  • A final zero or trailing zeros in the decimal portion ONLY are significant.

So keeping these rules in mind, there are 4 significant digit


Q4. Two pendulums have time periods T and 5T/4. They are in phase at their mean positions at some instant of time. What will be their phase difference when the bigger pendulum completes one oscillation?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Assuming bigger pendulum as the pendulum of bigger time period i.e.having time period 

As the two pendulums start at the same time in simple harmonic motion from the mean position,their initial phase angles are zero

The bigger pendulum completes its one oscillation in time  and comes back to the mean position.During this time the point on reference circle associated with SHM rotates by an angle 2π

If ω represents the angular velocity of the reference point associated with SHM of first pendulum of time period T,then the phase of the this pendulum after  s willbe




Hence the phase difference


= 90


Q5. A jet lands on an aircraft carrier at 30 m/s. What is its acceleration if it stops in 2.0 s?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 30 m/s

As it stops then final velocity v = 0 m/s

Time taken t = 2.0 s

We know,

v-u = at

=> 0-30= 2a

=> a = 

-ve sign shows velocity is decreasing.


Q6. A tuning fork of frequency 500 Hz is sounded on a resonance tube. The first & second resonances are obtained at 17 cm and 52 cm. The velocity of sound in m/s is
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. A cricketer hits a cricket ball from the ground so that it goes directly upwards. If the ball takes, 10 s to return to the ground, determine its maximum height.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

We know that at the maximum height, the velocity of the ball is 0 m/s.

We also know that the ball takes the same time to reach its maximum height as it takes to travel from its maximum height to the initial position, due to time symmetry. The time taken is half the total time.

Therefore, we have the following information for the second (downward) part of the motion of the ball:

t = 5 second; half the total time


g = 9.8 m/s​​​​​​2 downward

s = ?

As we know

s = ut+

Put all the given value,

=> s = 

=> s = 122.5 m

 


Q8. A copper cube measures 6.00 cm on each side. The bottom face is held in place by very strong glue to a flat horizontal surface, while a horizontal force F is applied to the upper face parallel to one of the edges. How large must F be to cause the cube to deform by 0.250 mm? (shear modulus of copper = 4.4   Pa)
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9.

A 1.0-kg bar of copper is heated at atmospheric pressure. If its temperature increases from 20C to 50C, what is the work done by the copper on the surrounding atmosphere? Given  that for Cu = 5.1  x 10-5 / C, 


Answer : Option D
Explaination / Solution:

ΔV=3αViΔT=5.1×105×30×Vi=1.5×103ViΔV=1.5×103mρCu=1.5×10318.92×103=1.7×107W=PΔV=1.01×105×1.7×107=1.7×102J
Q10.

A man of mass 70 kg stands on a weighing scale in a lift which is moving upwards with a uniform speed of 10 m . What would be the reading if the lift mechanism failed and it hurtled down freely under gravity?


Answer : Option B
Explaination / Solution:

When the lift falls freely under gravity, a=g

Therefore Apparent weight, 

This is the condition of weightlessness.