CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. The number of significant digits in 2.64 ×  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

There are three rules on determining how many significant figures are in a number:

  • Non-zero digits are always significant.
  • Any zeros between two significant digits are significant.
  • A final zero or trailing zeros in the decimal portion ONLY are significant.

So keeping these rules in mind, there are 3 significant digit.


Q2. The bob of a simple pendulum has a mass of 20 g. The period of oscillations of the pendulum is 0.75 s. When the mass of bob is increased to 40 g, without any other change, the time period now becomes
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. With reference to the figure below which shows a particle moving along a straight line , y axis represents the position and x axis represents time, if = 270m, The instantaneous velocity at  in m/s is

Answer : Option B
Explaination / Solution:

Instantaneous speed is the slope of the line at that point.

According to given image 

Slope of line at x​​​​​​2 = 

= 122.7 


Q4. Two waves represented by Y1 = a1 sin wt and Y2 = a2 cos wt are superimposed at a point at a particular instant. The amplitude of resultant wave is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5.

A fighter plane flying horizontally at an altitude of 1.5 km with speed 720 km/h passes directly overhead an anti-aircraft gun. At what angle from the vertical should the gun be fired for the shell with muzzle speed 600 m  to hit the plane? At what minimum altitude should the pilot fly the plane to avoid being hit ? (Take g = 10 m).


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Height of the fighter plane = 1.5 km = 1500 m
Speed of the fighter plane, = 720 km/h = 200 m/s
Let θ be the angle with the vertical so that the shell hits the plane. The situation is shown in the given figure.

Muzzle velocity of the gun, u = 600 m/s
Time taken by the shell to hit the plane = t
Horizontal distance travelled by the shell = uxt
Distance travelled by the plane = vt
The shell hits the plane. Hence, these two distances must be equal.
uxt = vt
u Sin θ = v
Sin θ = 
θ = Sin-1(0.33) = 19.50

In order to avoid being hit by the shell, the pilot must fly the plane at an altitude (H) higher than the maximum height achieved by the shell.
∴ H = 

= 16006.482 m
≈ 16 km


Q6.
In constructing a large mobile, an artist hangs an aluminum sphere of mass 6.0 kg from a vertical steel wire 0.50 m long and 2.5   in cross-sectional area. On the bottom of the sphere he attaches a similar steel wire, from which he hangs a brass cube of mass 10.0 kg. Compute the elongation.
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. A refrigerator is to maintain eatables kept inside at 9 C. If room temperature is 36C, calculate the coefficient of performance.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

K=TLTHTL=282309282=10.4
Q8. A man of mass 70 kg stands on a weighing scale in a lift which is moving downwards with a uniform acceleration of 5 m  what would be the reading on the scale?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

When the lift moves downward with acceleration = 5 ms-2 the net force acting downward


R = 350 N

therefore reading on the scale = 


Q9. A person trying to lose weight (dieter) lifts a 10 kg mass, one thousand times, to a height of 0.5 m each time. Assume that the potential energy lost each time she lowers the mass is dissipated. How much work does she do against the gravitational force?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Work done by force applied against gravity for one lift will be

So work done for 1000 lifts = 49 x 1000 = 49000 J


Q10. Strong Nuclear Force
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The strong nuclear force is the nuclear binding force, the force that provides the attraction.it might also be responsible for holding particles together within the nucleus of atoms.