CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.

Nine particles have speeds of 5.00, 8.00, 12.0, 12.0, 12.0, 14.0, 14.0, 17.0, and 20.0 m/s. What is the rms speed?


Answer : Option C
Explaination / Solution:

no. of molecule per unit volume 


mean free path  

     





Q2. Two absolut scales A and B have triple points of water defined to be 200 A and 350 B. What is the relation betweene  and ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

for any temperature scale 


Q3.

The photograph of a house occupies an area of 1.75  on a 35 mm slide. The slide is projected on to a screen, and the area of the house on the screen is 1.55  . What is the linear magnification of the projector-screen arrangement?


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Area of the house on the slide = 1.75 cm​​2

Area of the image of the house formed on the screen = 1.55 m​​​​​​2 = 1.55 × 104 cm​​​​​2

Arial magnification a​​​​​​m = 

Linear magnification = 

= 94.1


Q4. A rubber ball with water, having a small hole in its bottom is used as the bob of a simple pendulum. The time-period of such a pendulum:
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. A bus start from rest with an acceleration of 1 m/sec2. A man who is 48 meter behind the bus with a uniform velocity of 10 m/sec. then the minimum time after which the man will catch the bus is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let the distance traveled by the bus when man catch the bus be S meter distance traveled by the man when he catch the bus S'=S+48 meter

Given :

Initial velocity of bus u=0

Initial velocity of man u'=10m/sec Acceleration of Bus=1 m/s2 

Accelerationof Man=0

We will use formula for displacement


By substituting the values in above equation we get,

Displacement of Bus 

Displacement of Man 

By substituting the value of S from eq(1) in eq(2)we get





=> t = 8, 12

Taking minimum value t = 8 sec


Q6. 56 tuning forks are arranged in a series that each fork gives 4 beats/sec, with the previous one. The frequency of last fork is 3 times that of first. Then frequency of first fork is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7.

A particle starts from the origin at t = 0 s with a velocity of 10.0  m/s and moves in the x-y plane with a constant acceleration of ( 8.0+ 2.0) m . At what time is the x- coordinate of the particle 16 m? What is the y-coordinate of the particle at that time?


Answer : Option B
Explaination / Solution:

u = uxi + uyj = 10j,

ux = 0 and uy = 10 m/s

a = axi + ayj = 8i + 2j,

ax = 8 and ay = 2 m/s2

x = uxt +axt2

=> 16 = 

t = 2 sec         

y = uyt +   = 10x2 + = 24 m


Q8. A metal rod that is 4.00 m long and 0.50  in cross-sectional area is found to stretch 0.20 cm under a tension of 5000 N. What is Young’s modulus for this metal?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. A thermodynamic system is taken from an original state to an intermediate state by the linear process shown in Figure. Its volume is then reduced to the original value from E to F by an isobaric process. Calculate the total work done by the gas from D to E to F

Answer : Option B
Explaination / Solution:

work done by the gas is equal to area under P-V curve

Q10. A bob of mass 0.1 kg hung from the ceiling of a room by a string 2 m long is set into oscillation. The speed of the bob at its mean position is 1 m .What is the trajectory of the bob if the string is cut when the bob is at its mean position?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

At the mean position, the bob has a horizontal velocity. so when the string is cut, it will fall along a parabolic path under the effect of gravity.