CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.
In constructing a large mobile, an artist hangs an aluminum sphere of mass 6.0 kg from a vertical steel wire 0.50 m long and 2.5   in cross-sectional area. On the bottom of the sphere he attaches a similar steel wire, from which he hangs a brass cube of mass 10.0 kg. Compute the tensile strain.

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. A washer consists of a 3.00 cm diameter circle of sheet metal with a 1.00 cm diameter circular hole in the middle. If the metal washer is heated until the diameter of the washer is 3.03 cm, then the diameter of the hole will be
Answer : Option D
Explaination / Solution:


diameter of hole = 1+0.01 = 1.01cm


Q3. Approximately How many light years is a meter?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A light-year is a unit of distance. It is the distance that light can travel in one year. Light moves at a velocity of about 300,000 kilometers (km) each second. So in one year, it can travel about 10 trillion km. More p recisely, one light-year is equal to


=> 1 Light Year = 

=> 1 m = 


Q4. A spring has a certain mass suspended from it and its period for vertical oscillations is  . The spring is now cut into two equal halves and the same mass is suspended from one of the halves. The period of vertical oscillations is now  .The ratio of  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. A truck is coming towards you from a distance of 1000m on a straight road at time t=0. At time t=10 seconds it is at a distance of 900 m. The average velocity in m/sec is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Initial distance x​​​​​​1 = 1000m

Initial time t​​​​​​1= 0 sec

Final distance x​​​​​​2 = 900 m

Final time t​​​​​​2 = 10 sec

Average velocity 


Q6. Velocity of sound in air is 300 m/s. Then the distance between two successive nodes of a stationary wave of frequency 1000 Hz is.
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. A cricketer can throw a ball to a maximum horizontal distance of 100 m. How much high above the ground can the cricketer throw the same ball?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Maximum horizontal distance, R = 100 m
The cricketer will only be able to throw the ball to the maximum horizontal distance when the angle of projection is 45°, i.e., θ = 45°.
The horizontal range for a projection velocity v, is given by the relation:
R =( u2 Sin 2θ / g)
100 = 
=> u2g= 100   ….(i)
The ball will achieve the maximum height when it is thrown vertically upward. For such motion, the final velocity v is zero at the maximum height H.
Acceleration, a = –g
Using the third equation of motion:
v2 – u2 = -2gH

Q8. A steel rod 2.0 m long has a cross-sectional area of 0.30 . It is hung by one end from a support, and a 550-kg milling machine is hung from its other end. Determine the elongation. Take Young's modulus of steel as 20   Pa
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Two cylinders A and B of equal capacity are connected to each other via a stopcock. A contains a gas at standard temperature and pressure. B is completely evacuated. The entire system is thermally insulated. The stopcock is suddenly opened. What is the change in internal energy of the gas?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Internal energy depends on temperature and temperature remains constant because system is thermally insulated. so that change in internal energy will be zero.

Q10. A rocket with a lift-off mass 20,000 kg is blasted upwards with an initial acceleration of 5.0 m s-2. Calculate the initial thrust (force) of the blast.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Initial thrust = upthrust required to impart acceleration + uthrust to overcome gravity

                   =