CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.
The maximum velocity and maximum acceleration of a body moving in a simple harmonic oscillation are 2 m/s and 4 . The angular velocity is

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2.

The area under the velocity-time curve between times  and  is equal to the.

Answer : Option C
Explaination / Solution:

The area under the velocity-time curve between times t​​​​​​1 and t​​​​​​2 is equal to the displacement of the object during that interval of time.


Q3. When sound travels from air to water the quantity that remains unchanged is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4.

The acceleration due to gravity at the North Pole of Neptune is approximately 10.7 m/s2 . Neptune has mass 1.0 ×1026 kg and radius 2.5  104 km and rotates once around its axis in about 16 h. What is the gravitational force on a 5.0-kg object at the north pole of Neptune?

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Gravitational Force

F=mg


Q5. Three girls skating on a circular ice ground of radius 200 m start from a point P on the edge of the ground and reach a point Q diametrically opposite to P following different paths as shown in Figure. What is the magnitude of the displacement vector for each ? For which girl is this equal to the actual length of path skate ?

Answer : Option D
Explaination / Solution:

(i) PQ = diameter = displacement for each girl = 2r = 2 x 200 = 400 m Since, displacement vector does not depend upon the actual path length and it is the shortest distance between initial and final position, so in the case of each girl the displacement is 400 m. (ii)This is equal to the actual length of the path skated by girl B.

Q6. Material is said to be ductile if
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. A thermodynamic process (state i →state f) is reversible
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Irreversible process is one which can be reversed in such a way that all changes taking place in the direct process are exactly replaced in the inverse order and opposite sense and no changes are left behind.

Q8. In which of the following cases is the work done positive?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Work done is positive when force applied and displacement are in same direction.


in this case angle between force and displacement is zero (i.e. ) so that work done is positive.


Q9. Neglecting air resistance, in which of the following cases the net force acting on a stone of mass 0.1 kg is not acting downward?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Weight of the stone is balanced by the reaction of the floor. The only acceleration is provided by the horizontal motion of the train.

a = 1ms-2

force in horizontal direction 

F = ma = 0.1 x 1 = 0.1N


Q10. Model in physics refers
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A model is a representation of something that is often too difficult (or impossible) to display directly. While a model's design is justified using experimental information, it is only accurate under limited situations. An example is the commonly used "planetary model" of the atom, in which electrons are pictured as orbiting the nucleus, analogous to the way planets orbit the Sun. We cannot observe electron orbits directly, but the mental image helps explain the observations we can make, such as the emission of light from hot gases. Physicists use models for a variety of purposes.