CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A particle of mass 10 g is executing simple harmonic motion with an amplitude of 0.5 m and periodic time of  seconds. The maximum value of the force acting on the particle is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Given , T= s

amplitude, x= 0.5 m

mass , m = 10g=0.01kg ,as we know that:

 

The maximum force is obtained at the maximum displacement i.e . amplitude 


The negative value of force shows the attractive nature.


Q2. Which of the following statements correct?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The acceleration due to gravity due to a body at point P on the surface of earth is

    -(1)

Let the body is placed to point Q at a height h abovr the surface of earth, then acceleration due to gravity:

  -(ii)

Dividing (i) & (ii), we get

gh

By simplifying and expanding through binomial theorem, we get


From above expression we can clearly say that with increase in altitiude h , the value of acceleration due to gravity decreases.


Q3. For motion with uniform acceleration, x-t graph is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

the slope of the x-t grpah will give you velocity. So, if u=0, the slope of graph at t=0 is 0.

for u>0 case, the initial slope is +ve and for negative u, the initial slope is negative now, s = ut + 0.5at2, where acceleration=a let initial position is x​​​​​​o,

x=x​​​​​​xo+ut+0.5at2 ,

Hence you will get parabolic shapes.


Q4. Standing waves are characterized by fixed locations of zero displacement called nodes and fixed locations of maximum displacements called antinodes. The separation between two consecutive nodes or antinodes is.
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. Which of the following statements false?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

the average speed of a particle (defined as total path length divided by the time taken to cover the path) is either greater or equal to the magnitude of average velocity of the particle over the same interval of time,

Q6. in an inelastic collision
Answer : Option A
Explaination / Solution:

kinetic energy is transferred to other forms of energy—such as thermal energy, potential energy, and sound—during the collision process. After collision if recovery of kinetic energy is less than % then it is called inelastic collision i.e.. some part of kinetic energy is not recover. So that in an inelastic collision the total kinetic energy after the collision is less than before the collision

Q7. Rectangular section is rarely used in beams because
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Clausius statement of Second Law of Thermodynamics states that
Answer : Option D
Explaination / Solution:

It is impossible for a self acting machine unaided by any external agency to transfer heat from a cold to a hot reservior. In other words,heat by itself cannot pass from a colder to a hotter body.

Q9. A pebble of mass 0.05 kg is thrown vertically upwards. Give the direction and magnitude of the net force on the pebble, during its downward motion, Ignore air resistance
Answer : Option C
Explaination / Solution:

F = mg = 0.05 x 10 = 0.5 N downwards

Q10. What the universal law of gravitation says is that, if we assume that any two bodies in the universe attract each other with a force proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of the distance between them, then we can explain
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Earth and any body pull each other towards themselves , the force applied on both of them remaining the same , but the changes in position of an object is determined by its velocity and acceleration .