CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. For Geostationary Satellites
Answer : Option C
Explaination / Solution:

If there is a satellite in the equatorial plane rotating in the direction of earth’s rotation from west to east, then for an observer, on the earth, angular velocity of satellite will be 

The time interval between the two consecutive appearances overhead will be,

      

If , i.e. satellite will appear stationary relative to earth. Such satellites are called geostationary satellites and will have a period of rotation as the period of rotation of earth i.e  24 Hrs.


Q2. A car moving at 60 km/h comes to a stop in 4.0 s. What was its deceleration?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

initial velocity u = 60 m/s

As it stop final velocity v = 0

Time taken t = 4 s

We know,


Negative sign shows it is declaration.


Q3. Two sinusoidal waves on the same string exhibit interference, adding or cancelling according to the principle of superposition. If the two are travelling in the same direction and have the same amplitude a and frequency but differ in phase by a phase constant φ, the result is a single wave with the same frequency ωω :If φ = 0 or an integral multiple of 2 π ,
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Which of the following physical quantities a scalar?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Work is defined as a dot-product (or scalar product) of force and displacement, both of which are vectors. A scalar (dot) product of two vectors gives a scalar result.

Q5. Which of the following laws used to solve problems in collisions?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

If external force is absent then linear momentum of system remains conserved. In collision force of impact due to collision is internal and very large.

Q6. For a rope of yield strength  loaded in tension with weight Mg the minimum area A of the rope should be
Answer : Option B
Explaination / Solution:

We know that Yield strength times the Area give the weight of the body.

As Yield strength = weight of body/area

For safety purposes

Yield strength  weight of body/area 

Sy  Mg/A

 Mg/ 


Q7. The coefficient of performance K of a refrigerator is given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The performance of refrigerator is expressed by means of cofficient of performance

cofficient of performance  = Heat extracted / work done = 


Q8. In which of the following cases is the net force non zero?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The force acting on a coin is due to gravitational force which causes an acceleration in downward direction.

Q9. In which of the following cases is the net force zero
Answer : Option A
Explaination / Solution:

As no external fields like, electric,magnetic and gravitational field acting on electron the net force is zero

Q10. Hypothesis
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In science, a hypothesis is an idea or explanation that you then test through study and experimentation.