CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. Mean free path is the
Answer : Option D
Explaination / Solution:

the mean free path is the average distance traveled by a moving particle (such as an atom, a molecule, a photon) between successive impacts (collisions), which modify its direction or energy or other particle properties.

Q2. The latent heat of fusion is. 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The enthalpy of fusion of a substance, also known as (latent) heat of fusion, is the change in its enthalpy resulting from providing energy, typically heat, to a specific quantity of the substance to change its state from a solid to a liquid at constant pressure.

Q3. The significant figures of a number
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The significant figures of a number are digits that carry meaning contributing to its measurement resolution. This includes all digits except:

  • All leading zeros;
  • Trailing zeros when they are merely placeholders to indicate the scale of the number (exact rules are explained at identifying significant figures); and
  • Spurious digits introduced, for example, by calculations carried out to greater precision than that of the original data, or measurements reported to a greater precision than the equipment supports.

Q4. In forced oscillations apart from acceleration forces, damping and spring forces there is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The free damping oscillations contains the forces as acceleration forces, damping and spring forces, But in the case of forced oscillations there is an external force that acts to maintain the vibrations that usually gets damped due to presence of the damping forces like friction, air drag etc. the presence of the force promote to the Total Mechanical Energy relations.

Q5. For a circularly orbiting satellite the potential energy
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In case of circularly orbiting satellite,


Comparing both, we can say that the potential energy is negative and has a magnitude twice that of the positive kinetic energy.

 


Q6. For uniformly accelerated motion velocity at time t is given by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Consider a particle moving along a straight line with uniform acceleration 'a'. At t = 0, let the particle be at A and  be its initial velocity and when t = t, v be its final velocity.

Acceleration = 


=> 

=> 


Q7. When two or more waves traverse the same medium, the displacement of any element of the medium is the algebraic sum of the displacements due to each wave. This is known as
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. Which of the following physical quantities a vector?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Angular momentum is a vector quantity (more precisely, a pseudovector) that represents the product of a body's rotational inertia and rotational velocity about a particular axis.

Q9. S.I unit of power is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The SI unit of power, equivalent to one joule per second, corresponding to the rate of consumption of energy (Work done).

Q10. Bulk modulus is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.