CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. The molar specific heat at constant volume,  for diatomic gases is
Answer : Option C
Explaination / Solution:


for diatomic gases f = 5


Q2. Thermal stress is stress induced in solids
Answer : Option D
Explaination / Solution:

If temperature deformation is permitted to occur freely, no load or stress will beinduced in the structure. In some cases where temperature deformation is not permitted, an internal stress is created. The internal stress created is termed as thermal stress .

Q3. When two quantities are multiplied or divided, the relative error in the result is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

When two quantities are multiplied or divided, the relative error in the result is the sum of the relative errors in the multipliers.

e.g  x=a x b

maximum possible error is: 

similarly, for error in quotient: x= 

maximum possible error is: 


Q4. The damped system differential equation is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The forces on the system is restoring force    and the damping force is     where  'k' is the force constant and 'b' is the damping constant

The net force is F= m*a  which is equal to the sum of restoring force    and the damping force is 


Q5. For earth satellites, the centripetal force is provided by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Gravity supplies the necessary centripetal force to hold a satellite in orbit about the earth. Setting the gravity force from the universal law of gravity equal to the required centripetal force yields the equation of  motion of satellites in the circular orbit

i.e 


Q6. The average acceleration a over a time interval is defined as


Answer : Option C
Explaination / Solution:

Acceleration is the rate of change of velocity with time.It is a vector quantity.

Average acceleration is the change in velocity per unit time over an interval of time.

Let initial velocity at time interval t​​​​​​1 is v​​​​​​1 and final velocity at time interval t​​​​​2 is v​​​​​​2

Then


Q7. The speed of transverse waves on a stretched string is  where
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. The path of a projectile is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A particle with a vertical and horizontal velocity travelling in a gravitational field will trace out a parabola.

Q9. mass and energy are equivalent and are related by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Mass–Energy equivalence states that anything having mass has an equivalent amount of energy and vice versa, with these fundamental quantities directly relating to one another by Einstein's theory of special relativity. It shows that matter (as mass) and energy can be converted into each other according to the famous equation 
Q10. Young’s modulus Y is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The ratio of stress and strain is called modulus of elasticity is the characteristic of the material. they are (a) Young's modulus (b) Shear Modulus (c) Bulk modulus

Young's Modulus is denoted by Y and is given by  the ratio of tensile (or compressive) stress (σ)" role="presentation" style="display: inline; line-height: normal; word-spacing: normal; word-wrap: normal; white-space: nowrap; float: none; direction: ltr; max-width: none; max-height: none; min-width: 0px; min-height: 0px; border: 0px; padding: 0px; margin: 0px; position: relative;"> to the longitudinal strain (ε)" role="presentation" style="display: inline; line-height: normal; word-spacing: normal; word-wrap: normal; white-space: nowrap; float: none; direction: ltr; max-width: none; max-height: none; min-width: 0px; min-height: 0px; border: 0px; padding: 0px; margin: 0px; position: relative;">

Y = tensile stress/longitudinal strain

Y=σ/ϵ" role="presentation" style="display: inline; line-height: normal; word-spacing: normal; word-wrap: normal; white-space: nowrap; float: none; direction: ltr; max-width: none; max-height: none; min-width: 0px; min-height: 0px; border: 0px; padding: 0px; margin: 0px; position: relative;">