CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. While determining velocity from position-time graph. Velocity at any time is the slope of the _______ to the point on the graph at that instant.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Velocity is defined as the rate of change of position with respect to time, which may also be referred to as the instantaneous velocity to emphasize the distinction from the average velocity. In terms of a displacement-time (x vs. t) graph, the instantaneous velocity (or, simply, velocity) can be thought of as the slope of the tangent line to the curve at any point.

Q2. If y(x, t) = a sin (kx + ωt + φ ) represents a wave function then ‘ω’ is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In the equation 

y(x, t) = a sin (kx + t +  )

the term with time 't' is called angular angular velocity or angular frequency

Hence  is the angular frequency.


Q3. The total mechanical energy of a system is conserved if the
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Mechanical energy is the sum of kinetic and potential energy in an object that is used to do work. In other words, it is energy in an object due to its motion or position, or both. In case of conservative forces total mechanical energy remains conserved because potential energy applicable only for conservative forces.

Q4.

An arbitrary vector  in a plane can be expressed in terms of its x and y components by the equation

Answer : Option A
Explaination / Solution:

In a two-dimensional coordinate system, any vector can be broken into x -component and y -component.

Vector  can be represented as 


Where  is component in direction of x-axis and  is a unit vector in same direction of x-axis 

And  is component in direction of y-axis and  is a unit vector in same direction of y-axis 

 


Q5. The angular momentum L of the particle having a position vector r and linear momentum p, with respect to the origin O is defined to be
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Angular momentum is also referred as moment of linear momentum

The angular momentum L of a particle of mass m with respect to a chosen origin is given by


Direction of angular momentum is according to right hand rule.


Q6. With reference to figure the yield strength point  corresponds to 

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Yield point is point on the curve where the body deforms with negligible amount of stress. Hence it should be B

Q7. In case of isobaric process the volume of an ideal gas change the work done by the gas is given by
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q8. What is central to the growth of physics?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Quantitative measurement is central to the growth of physics because Laws of nature happen to be expressible in more precise mathematical equations.

Q9. According to the law of conservation of momentum,
Answer : Option A
Explaination / Solution:

when no external forces acts on a system of several interacting particles, then the total momentum is conserved.

Q10. Centre of gravity can be defined
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The point at which the entire weight of a body may be thought of as centered so that if supported at this point the body would balance perfectly, so it can also be defined as as that point where the total gravitational torque on the body is zero.