CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.

If there are n number of molecules per unit volume and m is the mass of each ,  is the x-component of velocity, pressure can be written as


Answer : Option B
Explaination / Solution:

Pressure is due to collision of molecule with the wall of container.

Collision by moleculeto the wall of conntainer assumed to be perfectly elastic.

By the principle of conservation of momentum, the momentum imparted to the wall in the collision = 2mvx 

 the number of molecules hitting the wall in time  = 

n  = no. of molecule per unit volume

A = Area of container

The total momentum transferred to the wall by these molecules in   time = 

Pressure P = F/A = rate of momentum transfer per unit area


all molecules in a gas do not have the same velocity; there is a distribution in velocities. The  above equation therefore, stands for pressure due to the group of molecules with speed vx   in  the x-direction and n stands for the number density of that group of molecules. The total pressurer due to  all  groups 


 


Q2. If V is the initial volume, ΔV the fractional change in volume of a substance for temperature change ΔT, the coefficient of volume expansion, αV is defined as
Answer : Option A
Explaination / Solution:

increase in volume per unit original volume per Kelvin rise in temperature is called coefficient of volume expansion, 


Q3. If θ is the parallax angle of a planet at a distance 'D', when observed from two different positions on the Earth, separated by distance 'b', the expression for 'D' is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Parallax Method of Measurement : Astronomers use an effect called parallax to measure distances to nearby stars. Parallax is the apparent displacement of an object because of a change in the observer's point of view.

To measure the distance D of a far away planet S by the parallax method, We observe it from two different positions (observatories) A and B on the Earth, separated by distance AB=b at the same time as shown in the given figure.

We measure the angle between the two directions along which the planet is viewed at these two points. The ∠ASB in the figure represented by symbol θ is called the parallax angle or parallactic angle.

As the planet is very far away, bD<<1 and therefore, θ is very small. Then we approximately take AB as an arc of length b of a circle with center at S and the distance D as the radius AS=BS so that AB=b=Dθ where θ is in radians.



Q4. The time period T of a spring system of mass m and spring constant k is given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

If the restoring force of a vibrating or oscillatory system is proportional to the displacement
of the body from its equilibrium position and is directed opposite to the direction of displacement,
the motion of the system is simple harmonic and it is given by

where A, the maximum value of the displacement, is called the amplitude of the motion. If
T is the time for one complete oscillation, then
x(t + T) = x(t)



or 
 As angular frequency   is given by  and 

 Then,time period of oscillation of mass m is given by


Q5. The force of attraction due to a hollow spherical shell of uniform density, on a point mass situated inside it, is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The gravitational force acting by a spherically symmetric shell upon a point mass inside it, is the vector sum of gravitational forces acted by each part of the shell, and this vector sum is equal to zero. That is, a mass m within a spherically symmetric shell of mass M will feel no net force

Q6. Average speed is defined as the total path length travelled divided by the total time interval during which
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Average speed is the ratio of distance traveled to time spent. To find average speed, divide the total number of km traveled by the total elapsed time in hours. The answer is the average speed in km per hour.

Q7. If y(x, t) = a sin (kx + ωt + φ) represents a wave function
Answer : Option B
Explaination / Solution:

On comparing above equation with y(x, t) = a sin (-kx + ωt + φ), we get Distance traveled by wave is along - x axis Hence y(x, t) = a sin (kx + ωt + φ) represents a wave function travelling in the -ve x direction

Q8. work-energy theorem does not give information on
Answer : Option D
Explaination / Solution:

According to work energy theorem : Net work done on a body equals change in its kinetic energy So it does not give any information about time dependence.

Q9. The moment of inertia of a body about any axis is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

according to parallel axis theorem the moment of inertia of a body about any axis is equal to the sum of the moment of inertia of the body about a parallel axis passing through its Centre of mass and the product of its mass and the square of the distance between the two parallel axes.


Q10. We can define the difference of two vectors A and B as the
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Vector subtraction is defined in the following way.

  • The difference of two vectors, A - B , is a vector C that is, C = A - B
  • The addition of two vector such that C = A + (-B). B has been taken in opposite direction.

Thus vector subtraction can be represented as a vector addition.