CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. In dynamic equilibrium, molecules collide and change their speeds during the collision
Answer : Option C
Explaination / Solution:

All collisions between molecules among themselves or between molecules and the walls are elastic. So that total kinetic energy and total momentum is conserved. Also the average properties of gas are remains constant.

Q2. If the substance is in the form of a long rod, then for small change in temperature, ΔT, the fractional change in length, Δl/l, is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

α=Δll×ΔTΔll=aΔT
Q3. The least count of any measuring equipment is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The smallest value that can be measured by the measuring instrument is called its least count. Measured values are good only up to this value. The least count error is the error associated with the resolution of the instrument.

Q4. Simple harmonic motion is the projection of _____________________ of the circle in which the latter motion takes place.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Simple harmonic motion is the projection of uniform circular motion.In the above diagram P is the position of particle at at any instant of time.This motion follows the condition of SHM.simple harmonic motion is a type of periodic motion or oscillation motion where the restoring force is directly proportional to the displacement and acts in the direction opposite to that of displacement


Q5. To find the resultant gravitational force acting on the particle m due to a number of masses we need to use:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

According to properties of gravitational force, gravitational force between the particles is independent of the presence or absence of other particles; so the principle of superposition is valid i.e. force on a particle due to number of particles is the resultant of forces due to individual particles i.e.
Q6. An object is said to be in uniform motion in a straight line if its displacement
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Uniform motion is the kind of motion in which a body covers equal displacement in equal intervals of time. It does not matter how small the time intervals are, as long as the displacements covered are equal. If a body is involved in rectilinear motion and the motion is uniform, then the acceleration of the body must be zero.

Q7. The waves on the surface of water are of two kinds:.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

As capillary & gravity waves are elastic waves or mechanical waves which require medium for their propagation. Hence they are using the elastic behaviour of water. Hence The waves on the surface of water are of two kinds: capillary waves and gravity waves

Q8. The vector product of two vectors a and b is a vector c such c is perpendicular to the plane containing a and b and the direction is given by is given by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

If vectors A and B lie in the plane of this page, the vector C will be perpendicular to this plane. 
The sense (upward or downward) of the direction of the vector product is given by the direction of the advance of the tip of a right-handed screw when rotated from A to B through angle  between them, the screw being placed with its axis perpendicular to the plane containing the two vectors. 
 

Q9. The S.I unit of force is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In International System of Units (SI) the newton is the unit for force. It is equal to the amount of net force required to accelerate a mass of one kilogram at a rate of 1 m/sec2 in direction of the applied force. It is named after Isaac Newton in recognition of his work on classical mechanics, specifically Newton's second law of motion.


Dyne is a  cgs unit of force. One dyne is equal to 10−5 N


Q10. The addition of vectors and the multiplication of a vector by a scalar together gives rise to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

If a vector is multiplied by a scalar as in pA ,  then the magnitude of the resulting vector is equal to the product of p and the magnitude of ,   and its direction is the same as A if p is positive and opposite to A if p is negative.

Distributive law for scalar multiplication: