CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. The order of inter atomic distance in liquids is about
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Using the assumption of little spheres (for interatomic space) the spacing between the molecules at about 2X10-10 m i.e.

The size of an atom is about an angstrom (10 -10 m) . In solids, which are tightly packed, atoms are spaced about a few angstroms (2 Å) apart.


Q2. Plots of pressure as a function of temperature for gas thermometers containing different types and quantities of gas converge to the same point when extrapolated to zero pressure. The temperature value to which converge is.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Absolute zero temp. = 0K

Q3. Joule is the SI unit of
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The joule (symbol J), is a derived unit of energy in the International System of Units. It is equal to the energy transferred to (or work done on) an object when a force of one newton acts on that object in the direction of its motion through a distance of one metre (1 newton metre or N⋅m).

Q4. Any periodic function can be expressed as superposition of-
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Because sine and cosine functions both are periodic in nature and according to Fourier theorem a" Fourier series" is a way to represent a function as the sum of simple sine waves. More formally, it decomposes any periodic function or periodic signal into the sum of a (possibly infinite) set of simple oscillating functions, namely sines and cosines, or in simple terms any periodic function can be expressed as sum or superposition of sine and cosine functions with fixed time periods.

Q5. A ‘central’ force is always directed
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The motion of a particle under a central force F always remains in the plane defined by its initial position and velocity.This may be seen by symmetry. Since the position r, velocity v and force F all lie in the same plane, there is never an acceleration perpendicular to that plane, because that would break the symmetry between "above" the plane and "below" the plane.

To demonstrate this mathematically, it suffices to show that the angular momentum of the particle is constant. This angular momentum L is defined by the equation


Q6. For one dimensional motion displacement is the
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Displacement is defined to be the change in position of an object. It can be defined mathematically with the following equation:


 refers to the value of the final position.

 refers to the value of the initial position.

 is the symbol used to represent displacement.


Q7. in longitudinal waves, the constituents of the medium
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In longitudinal wave motion, medium particles oscillates or vibrates in same direction of wave propagation to produce compression & rarefaction in wave propagation.

Q8. considering binary (double) stars in our frame of reference, the trajectories of the stars are a combination of
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A double star or visual double is a pair of stars that appear close to each other in the sky as seen from Earth when viewed through an optical telescope.

In absence of  external force Centre of mass of double star moves like a free particle. In Centre of mass frame both stars moving in a circle about the Centre of mass which is at rest and both star are diametrically opposite to each other.

Thus in our frame of reference, the trajectories of the stars are a combination of (i) uniform motion in a straight line of the Centre of mass and        (ii) circular orbits of the stars about the Centre of mass. 


Q9. If F is a force and d is the displacement in the direction of force then the work done by the force is given by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Work done = force in the direction of displacement multiplied by displacement


Q10. To find the sum of vectors A and B, we place vector B
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Triangle law of vector addition states that when two vectors are represented by two sides of a triangle in magnitude and direction taken in same order then third side of that triangle represents in magnitude and direction the resultant of the vectors.

Taken in same order mean tail of Vector B must coincide with head of vector A as shown in image.