CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Distance of the representative of the number 1 +i from the origin ( in Argand’s diagram ) is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let P(x,y) represent the complex number  Z=x+iy  in the complex plane(Argand plane) and let O(0,0) be the origin

Then we have OP=

Here Z=1+i so that P(x,y)=P(1,1)

Hence OP=


Q2. Which of the following is a null set ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:


[i=imaginory root of unity which is a complex no.]

since the solution of x doesnot belongs to real no hence the set is null set


Q3. If the first three terms in the expansion of  are 729, 7290 and 30375 respectively, then the value of n is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q4. A man wants to cut three lengths from a single piece of board of length 91 cm. The second length is to be 3 cm longer than the shortest and third length is to be twice as long as the shortest. What are the possible lengths for the shortest board if the third piece is to be at least 5 cm longer than the second?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let the length of the shortest piece be x cm.Then we have the length of the second and third pieces are x+3 and 2x centimeters respectively.

According to the question,


Hence the shortest piece may be atleast 8 cm long but it cannot be more than 22cm in length.


Q5. equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:


Now using L'Hospital we have, 

Again using L'Hospital, 

Again using L'hospital; 


Q6. pth term of an H.P. is qr and qth term is pr, then rth term of the H.P. is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q7. The H.M. of 4,8,16 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

H.M=31a+1b+1c=314+18+116=48/7=6.85
Q8. If a line is drawn through the origin and parallel to the line x – 2y + 5 = 0 , its equation is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

If the line is parallel to the given line x-2y + 5 =0,

then the required line will have same slope

Hence the equaion of the given line is x-2y+k=0

since it passes through the origin,

0+0+k=0

Therefore k=0

Hence the equation of the required line is x-2y=0 or x=2y


Q9. ∼(p∨q)∨(∼p∧q) is logically equivalent to
Answer : Option A
Explaination / Solution:


 distributive law

    since 

  since 


Q10. The inequality  is true
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Since when n = 1 , we get the inequality as 1>1, which is not true. also for n = 2 , we get 2>2, which is false. Hence the given statement is true for n>2