CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. China is emerging ____ largest economy in the world in terms of its GDP size
Answer : Option B
Explaination / Solution:

China today cut its GDP growth target to 6.5 per cent in 2017, a 25-year low, as the world's second largest economy braced for further slowdown with Premier Li Keqiang warning of a far more complicated global picture in the year ahead.The size of a nation's economy is commonly expressed as its gross domestic product, or GDP, which measures the value of the output of all goods and services

Q2. The basic problem the Indian economy is facing is shortage of
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Scarcity of resources is one of the basic problems faced by Indian economy. Man made resources is the basic problem faced by economy.

Q3. Perspective plan is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

It refers to long-term planning in which long range targets are set in advance for a period of 15, 20, or 25 years.

Q4. The _______ is often the preferred measure of central tendency if the data are severely skewed.
Answer : Option E
Explaination / Solution:

The median is usually preferred to other measures of central tendency when your data set is skewed.

Q5. Which of the following is false regarding formal sector
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Sector which encompasses all jobs with normal hours and regular wages, and are recognized as income sources on which income taxes must be paid can be termed as formal sector.

Q6. Monetary policy is the policy of
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Monetary policy is the macroeconomic policy laid down by the central bank of the country.

Q7. In case of open-ended classes, an appropriate measure of dispersion to be used is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

As it is not much affected by extreme situations.

Q8. Which of the following are the indicators of health (i) Infant mortality (ii) Morbidity (iii) Life expectancy. Options are
Answer : Option A
Explaination / Solution:

People’s health by taking into account indicators like infant mortality, life expectancy.

Q9. A researcher finds the value of correlation coefficient to be .40 between personal income and the number of years of college completed. Based upon this finding he can conclude that
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A positive value of correlation coefficient implies that high value of one variable will correspond to a high value of another variable and vice versa.

Q10. The Planning Commission has defined the poverty line on the basis of recommended nutritional requirement of ____ calories per person per day for urban areas
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In India, defining a poverty line has been a controversial issue, especially since mid-1970s when the first such poverty line was created by the erstwhile Planning Commission. It wasbased on minimum daily requirement of 2,400 and 2,100 calories for an adult in rural and urban areas, respectively.