CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. What does the export surplus mean?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The amount by which the value of a country's exports exceeds that of its imports.

Q2. To represents two or more factors simultaneously the following diagram is used
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Multiple bar diagrams are prepared by drawing two or more single bars corresponding to each year.

Q3. Which of the following is false regarding SHG’s
Answer : Option B
Explaination / Solution:

It is introduced in 1992.

Q4. In Pakistan the reforms were introduced as a result of the pressure from
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Reform consists of changes and improvements to a law, social system, or institution. A reform is an instance of such a change or improvement.

Q5. MRTP stands for
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Monopolies and Restrictive Trade Practices Act aims to prevent concentration of economic power, provide for control of monopolies, and protect consumer interest.

Q6. Shoes manufacturing company only manufactures shoes for adults. Company wants to know the most popular size. Which type of central tendency will be the most appropriate?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Mode is the value that is, most populer or most likely to be sampled.

Q7. Fluctuations in output and employment through a sequence of boom, recession, depression and recovery known as
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The business cycle is the natural rise and fall of economic growth that occurs over time. The cycle is a useful tool for analyzing the economy. It can also help you make better financial decisions.

Q8. BOP is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Balance of Payments (BOP) records all external transactions on both current as well as the capital account.

Q9. The _______________ is the easiest measure of dispersion to calculate.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

It is easy to calculate because of a simple formula R= L-S where L is largest observation and S is smallest observation.

Q10. When coal is used for electricity generation and electricity is consumed by industries than coal becomes the
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Electricity, which is transformed from primary sources such as coal and consumed by industries than coal becomes the Primary source.