CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. Institutions that engage in mobilisation and allocation of savings
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Financial Institutions by engaging in mobilisation and allocation of savings, act as a channel between the savers and borrowers of funds.

Q2. What would happen to the variance of a data set if we multiplied every observation by 5?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Change in variance is the square of change in scale.

Q3. Conventional source of energy are
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Conventional source of energy are commercial and non-commercial sources of energy. Commercial sources are coal, petroleum and electricity as they are bought and sold. Non-commercial sources of energy are firewood, agricultural waste and dried dung. These are non- commercial as they are found in nature/forests.

Q4. Correlation refers to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Correlation between two variables shows how the two series are associated with each other. How one variable changes with the change in other

Q5. A level of expenditure at which minimum food needs are met is called
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Tendulkar methodology defines poverty not in terms of annual income, but in terms of consumption or spending per individual over a certain period for a basket of essential goods.

Q6. Which law is also called Principle of Stability of Mass Data
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Statistical observations that any anomly can be discovered by comparing different samples if the samples from a large group of test population trend to group's charecterstics.

Q7. Deforestation leads to
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. ____ is a special type of average which provides a measurement of relative changes from time to time or from place to place.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

An Index number is a technique of averaging all the changes in the group of series over a period of time. Index numbers is a special type of average which provides a measurement of relative changes from time to time or from place to place.

Q9. In how many stages of education are there in India
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Range is the
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The Range is the difference between the lowest and highest values. To find the range, first order the data from least to greatest. Then subtract the smallest value from the largest value in the set.