CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. Following are the partition values except
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The mode of a set of data is the value in the set that occurs most often.

Q2. Which one of the following activities can be included in the primary sector?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The industries engaged in production or extraction of natural resources such as crops, oil and ores can be termed as primary sector.

Q3. IBRD stands for
Answer : Option A
Explaination / Solution:

IBRD stands for International Bank for Reconstruction and Development, and is popularly known as the World Bank. It was established in 1944 with the mission of financing the reconstruction of European Nations devastated by the World War II.

Q4. What would happen to the variance of a data set if we added 5 to every observation?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

variance is unaffected due to change of origin.

Q5. It is propensity to fall ill .It affects your work by making you temporarily disabled
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In adequate infrastructure can have multiple adverse effects on health. Improvements in water supply and sanitation have a large impact by reducing morbidity.

Q6. The coefficient of correlation
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Because the two series can be related directly or Inversely.

Q7. Valmiki Ambedkar Awas Yojne was launched in
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Launched in 2001, the Valmiki Ambedkar Awaas Yojana is a centrally sponsored scheme which aims to improve the living conditions of slum dwellers across India, hoping to transform the way of life in these slums. Given the fact that the growth of our nation depends on the growth of individuals, this scheme hopes to help slum dwellers utilise their potential, helping them achieve a decent standard of living.

Q8. NSSO stands for ________.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The abbreviation NSSO is for National Sample Survey Organisation, which conducts surveys in India.

Q9. Example of overuse of environmental resources are
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. ____ does not study individual cases
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Statistics does not give any specific importance to the individual items; in fact it deals with an aggregate of objects