CBSE 11TH ECONOMICS - Online Test

Q1. Arrange these countries according to their HDI ranking from top to bottom (i) India (ii) China (iii) Pakistan. Options are as follow
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The Human Development Index (HDI) is a composite statistic of life expectancy, education, and income per capita indicators. A country scores higher HDI when the life expectancy at birth is longer, the education period is longer, and the income per capita is higher.China is having HDI 0.917, India 0.624 and Pakistan 0.550

Q2. Which is the primary objective of economic planning in India
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The primary motive of economic planning is to bring economic growth and reduce inquality in the country. Other than this, it also had other objectives like increase employment opportunities and attain self sufficiency.

Q3. When the distribution is negatively skewed
Answer : Option A
Explaination / Solution:

A distribution is negatively skewed the mean is usually lesser than the median and Median is lesser than Mode.

Q4. All those who are able to do work and are also willing to work but are not able to get proper work
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Open unemployment is a situation where in a large section of the labour force does not get a job that may yield them regular income. This type of unemployment can be seen and counted in terms of the number of unemployed persons. The labour force expands at a faster rate than the growth rate of economy.

Q5. Opening up the Indian economy to foreign investors and allowing Indian investors to invest abroad
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Globalisation is the integration of the domestic economy with the rest of the world through trade and capital (investment) flows.

Q6. The number of protozoa seen under 5 separate microscope slides were 3,4,5,6 and 7. The sum of squared deviations of observations from their sample mean is:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

sum of squared deviations of observations = ∑(xi-μ)2

μ=  ∑Xi/N = (3+4+5+6+7)/5= 25/5= 5

(xi-μ)= -2, -1, 0, 1, 2

 ∑(xi-μ)2​​​​​​​= 4+1+0+1+4= 10


Q7. What are the two categories into which infrastructure is divided
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Infrastructure divide into two categories — economic and social.Both increasing the productivity of the factors of production and improving the quality of life of its people.

Q8. Rank Correlation was found by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

In 1904, Charles Edward Spearman developed the formula to calculate coefficient of correlation of qualitative variables.

Q9. UWSP and USEP are the two components of which yojana
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana (SJSRY) in India is a Centrally Sponsored Scheme which came into effect on 1 December 1997. The scheme strives to provide gainful employment to the urban unemployed and underemployed poor, through encouraging the setting up of self-employment ventures by the urban and rural poor living below the poverty line.

Q10. The two ways of collecting information on the basis of questionnaire are _______.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

A questionnair can be mailed or be filled by an enumerator considering the understanding level of the informant and accessibility.