CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Carbon is most widely distributed in nature. In combined state it is available as
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In combined state C can occur as hydrocarbons (which is a compound of carbon and hydrogen).

Q2. Stable isotopes of carbon are
Answer : Option D
Explaination / Solution:

C12 and C13 are most abundent isotopes of Carbon which are very stable. Other isotopes like C14 is radioactive (disintegrate to give other products). 

Q3. The elements of group 14 are slightly more electronegative than group 13 elements because of
Answer : Option B
Explaination / Solution:

As we move along the period electronegativity increases due to increase in nuclear charge and decrease in size.

Q4. In general, non-metals as compared to metals have
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Non metals have high value of ionization energy while metals have comparatively low value of ionization energy. As we move across a period (Metal are there in left hand side and nonmetals are there in right hand side), the ionization energy of an element increases. This is because the effective nuclear charge increases.

Q5. The compounds formed by highly reactive non-metals with highly reactive metals are generally
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Compounds formed by highly reactive non-metals and metals is ionic bond. Here metal will loose electron to form cation and nonmetal will gain electron to form anion.

Q6. The non-metal oxides are:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

nonmetallic oxides are either neutral or acidic. Example CO, NO, H2O are neutral while  is acidic.

Q7. The element having the noble gas plus 14 f- electrons plus 10 d-electron cores
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Thallium has noble gas + 14 f +10 d electrons.

[Xe] 4f14 5d10 6s2 6p1  . Thus the electronic structure of thees  element is more complex.


Q8. The element having the noble gas plus 10 d-electron cores
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Both gallium and Indium has noble gas + 10 d electrons

[Ar] 3d10 4s2 4p1   and   [ Kr] 4d105s25p1  respectively


Q9. Which of the following is a Lewis acid?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

 is lewis acid. Group 13 halides are lewis acid because of having incompletely filled orbitals.

Q10. Which of the following oxides is acidic in nature?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

As we down the group metallic character increases. So most acidic oxide is the oxide of most non metallic element, i.e. B2O3