CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Which of the following statements is not true about classical smog?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Classical smog main components are not produced by the action of sunlight on emissions of automobiles and factories. It is actually the photochemical smog.

Q2. The atom with the given atomic number Z=17, and the atomic mass A=35.5 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Here l = 3 means the sub shell is f and n = 4 means it is present in 4th orbit. Finally it is a 4f sub shell. The no of orbital in f sub shell =2l+1=2×3+1=7 Each orbital can accommodate 2 electrons. 7×2=14 electrons. Maximum number of electrons in a sub shell with l=3 and n=4 (4f) is 14 electrons.

Q3. behaves as a bleaching agent because:
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Because it can undergo bond dissociation randomly in presence of light. It dissociates and generates free radicals which is very reactive and acts like bleaching agent.

Q4. Enthalpy of sublimation of a substance is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The process of sublimation involves the change of solid into vapour. Though in sublimation a solid does not pass through the liquid phase on its way to the gas phase, the enthalpy change is equal to the sum of enthalpy of fusion and enthalpy of vaporization because enthalpy is a state function.

Q5. When a gas phase atom in its ground state gains an electron. This is called
Answer : Option D
Explaination / Solution:

electron gain enthalpy is the energy released when an electron is gained by isolated gaseous atom to form isolated gaseous anion.

Q6. The diagonal relationship exists between
Answer : Option A
Explaination / Solution:

 element of  group and the second element of  group exist in diagonal relationship.Due to their nearly  same polarizing power

Q7. Why Kjeldahl method cannot be used for the estimation of nitrogen present in DNA and RNA? Choose the most appropriate option.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Nitrogen present in rings, azo groups and nitro groups of DNA and RNA cannot be removed as ammonia

Q8. As the temperature increases, average kinetic energy of molecules increases. What would be the effect of increase of temperature on pressure provided the volume is constant?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

P α T at constant volume.This is according to Gay Lussac’s law-“ At constant volume, the pressure of a given mass of a gas is directly proportional to its absolute temperature.”

Q9. A metal in a compound can be displaced by another metal in the uncombined state. Which metal is a better reducing agent in such a case?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Reducing agent is one in which element undergo oxidation itself and make the other substance reduce.

Q10. Amines behave as
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Amines behave as lewis base because they have a lp of electrons.