CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. The formula E= hνis used to calculate
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Max Planck theorized that energy was transferred in chunks known as quanta, equal to . The variable h is a constant equal to 6.63 × 10-34 J·s and the variable νrepresents the frequency in 1/s.

This equation allows us to calculate the energy of photons, given their frequency.

If the wavelength is given, the energy can be determined by first using the wave equationto find the frequency, then using Planck’s equation to calculate energy.


Q2. Acid rain does not cause :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Acid rain does not cause Global warming as it does not release any greenhouse gas in the atmosphere.

Q3. Hydrogen resembles halogens in many respects for which several factors are responsible. Of the following factors which one is most important in this respect?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Hydrogen, like the halogens, has one electron short of a complete outer shell and can form H- ions like Cl- and therefore forms ionic compounds with reactive metals – NaH similar in structure to NaCl. Hydrogen can gain one electron to form a duplet.Hydrogen also exists as a diatomic gas like fluorine and chlorine.

Q4. Which of the following has maximum number of lone pairs associated with Xe?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

  • n XeF​​​​2Xe has 2 of its electrons in bonding with F. So, since Xe has 8 valence electrons,  the no.of lone pairs = 
  • In XeO3: Xe has 6 of its electrons in bonding with O (bcoz of double bond). So, Xe will have 2 non bonding electrons and therefore 1 lone pair.
  • In XeF4: Xe has 4 of its electrons in bonding with F. So, Xe will have 4 non bonding electrons and therefore 2 lone pairs.
  • In XeF6: Xe has 6 of its electrons in bonding with F. So, Xe will have 2 non bonding electrons and therefore 1 lone pair.

So XeF2 has the maximum no. of lone pairs associated with Xe.


Q5. Sodium hydrogencarbonate is known as
Answer : Option A
Explaination / Solution:

 is baking soda.

Q6.
The following compounds are called:

Answer : Option C
Explaination / Solution:

they are aromatic heterocyclic compounds (furan, thiophene and pyridinr respectively).

Q7. Density of a gas is found to be 5.46  at 27  at 2 bar pressure. What will be its density at STP?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

3g/
Q8. Acidity of can be explained on the basis of which of the following concepts?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Acidity of is explained on the basis of Lewis concept because Boron have vacant p-orbital.

Q9. An oxidation number of +1 is found in all their compounds of one of the below given options
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Alkali metals have +1 oxidation state. Because they have only one electron in their outer most shell and by losing that one they can achieve stable configuration, that's why they have +1 oxidation state.

Q10.

How many atoms of Oxygen are there in 18g of water?

(Hint: Avagadro’s Number

= 6.02 x  atoms/mol)

Answer : Option C
Explaination / Solution:

The problem is based upon the concepts of Avogadro's law

.Accordingly   ,  one mole  (ie  18 g )  of water   contains  

 = 6.02 x  molecules of water

. Again , since the number of  oxygen atoms in one molecule of water ( H2 O ) 

 =    1  atom 

 the number of oxygen atoms in 6.02  x 1023 molecules of water

.=    6.02 x 1023   atoms