CBSE 11TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. Maximum number of electrons occupied by s,p and d orbitlas are:
Answer : Option A
Explaination / Solution:

s-orbital ml=0, so it can accommodate 2 electron. p-orbital has ml = -1,0,+1. It can accommodate 6 electrons. d-orbital has ml = -2,-1,0,1,2.It can accommodate 10 electrons.

Q2. Quantum mechanics is a theoretical science that deals with the study of the
Answer : Option A
Explaination / Solution:

quantum mechanics, science dealing with the behaviour of matter and light on the atomic and subatomic scale. It attempts to describe and account for the properties of molecules and atoms and their constituents—electrons, protons, neutrons, and other more esoteric particles such as quarks and gluons. These properties include the interactions of the particles with one another and with electromagnetic radiation (i.e., light, X-rays, and gamma rays).

Q3. Green plants reduce environmental pollution by :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Green plants help reduce environmental pollution by removing the excess of CO2 by using it in photosynthesis for making their food.

Q4. An empirical formula represents the simplest
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In chemistry the empirical formula of a compound is the simplest positive integer ratio of atoms present in a compound. However ,this differs from the chemical formula which expresses the number of atoms in each molecule of a compound .. An empirical formula makes no mention of the arrangement of atoms in a compound. It is standard for many ionic compounds like CaCl2 or for macro - molecules such as silicates etc.

Q5. Ammonia( 
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Dihydrogen under certain reaction conditions combines with almost all elements except noble gases to form compounds called hydrides. Electron –rich hydrides, as the name suggest, are compounds of hydrogen with other elements that have excess electrons present as lone-pairs. For example ammonia –NH3 is a hydride of nitrogen that has one lone pair, water (H2O) is a hydride of oxygen that has two lone pairs etc. As these are electron rich species, they can donate electrons that is they are lewis bases.

Q6. The product of the magnitude of the charge and the distance between the centres of positive and negative charge is called
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A dipole moment ​is a measurement of the separation of two opposite electrical charges. Dipole moments are a vector quantity. The magnitude is equal to the charge multiplied by the distance between the charges and the direction is from negative charge to positive charge:

µ=q x r

Q7. Compounds containing carbon atoms joined together in the form of a ring as following are:

Answer : Option C
Explaination / Solution:

An alicyclic compound is an organic compound that is both aliphatic and cyclic. They contain one or more all-carbon rings which may be either saturated or unsaturated, but do not have aromatic character.

Q8. The electronic configuration of Rn7s1 belongs to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Francium will fill orbitals all the way up to 7S (7th period) subshell whrer it will have half filled orbital : 7S.

Q9. Real gases show deviations from ideal gas law because
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Real gases have intermolecular forces of interaction due to which there is a difference in the actual pressure values when compared to the ideal gases, the pressure is found to be less than the pressure of ideal gases under similar conditions, similar deviation occurs when the size of molecules is taken into account due to which volume correction is required.

Q10. For reactions involving gases, however, it is usually more convenient to express the equilibrium constant in terms of
Answer : Option C
Explaination / Solution: