CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Insect of family chironomidae eg..chironomous larvae are also known as bloodworms since :
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Insects of family Chironomidae eg. Chironomous commonly known as the harlequin fly, is a species of non-biting midge. Their larvae are known by the common name of blood worm due to their red colouration. Red colouration is because they contain haemoglobin as their respiratory pigment.

Q2.

Match the following :

DiseaseHormone source responsible
a) Cushion syndromei) hyposecretions from pars nervosa
b) Diabetes mellitusii) hyposecretion of mineralocorticoids
c) Diabetes insipidusiii) hyposecretion of glucocorticoids
d) Addison’s diseaseiv) hyposecretion from beta cells of pancreas

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Cushing’s syndrome occurs hypo-secretion of glucocorticoids hormone. Diabetes mellitus is due to hypo-secretion of beta cells of pancreas. Diabetes insipidus is due to hypo-secretion form pars nervosa and Addison’s disease is due to hypo-secretion of mineral corticoids.

Q3. Which one of the following do not belonging to Urochordata?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Lancelets are classified in the phylum Chordata , subphylum Cephalochordata. lancelet, name for small, fishlike lower chordate also called amphioxus it shows many affinities with the vertebrates. There are about 30 lancelet species, most belonging to the genus Brachiostoma (formerly Amphioxus ). Lancelets are usually about 1 in. (2.5 cm) long, with transparent bodies tapered at both ends. There is no distinct head and no paired fins.

Q4. Double helix model of DNA was proposed by proposed by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Double helix model of DNA was proposed by James Watson and Francis Crick in 1953 based on X-ray diffraction data produced by Maurice Wilkins and Rosalind Franklin.

Q5. During anaerobic respiration less energy is produced than aerobic respiration because
Answer : Option A
Explaination / Solution:

During anaerobic respiration, incomplete oxidation of glucose takes place but during aerobic respiration complete oxidation of glucose occurs in which less energy is produced.

Q6. A plant X has 2n= 8 chromosomes, how many chromosomes are present in daughter cells after meiosis II.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The number of chromosome reduces to half at the end of meiosis cell division. If plant has 2n= 8 chromosome the number of chromosomes present in daughter cells after meiosis II is 4 only.

Q7. Full form of ICBN is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

ICBN stands for International code of botanical nomenclature that frames rules for nomenclature of plants applicable for all over the world.

Q8. Vascular bundles in which cambium is present between xylem and phloem is called as
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Vascular bundles in which cambium is present between xylem and phloem is called open vascular bundles and those in which cambium is absent is called closed vascular bundles.

Q9. Phytochrome is sensitive to
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Phytochrome is a photoreceptor and a pigment that plants, and some bacteria and fungi, use to detect light. It is sensitive to light in the red and far-red region of the visible spectrum.

Q10. The parietal placentation is seen in



Answer : Option A
Explaination / Solution:

In parietal placentation, the ovules develop on the inner wall of the ovary or on peripheral part. Ovary is one-chambered but it becomes two chambered due to the formation of the false septum, e.g., mustard and Argemone.