CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Bat and whales have ----- chambered heart.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Bat and whales have four chambered heart. Upper two chambers are called atrium and lower two chambers are called ventricle. All mammals have four chambered heart.

Q2. DNA differ from RNA in having
Answer : Option A
Explaination / Solution:

DNA differ from RNA in having Thymine. Thymine is absent in RNA. RNA contain uracil in place of thymine.

Q3.

Match the following:

Animal
a) Paramecium
b) Pila
c) Scypha
d) Pheretima

circulation method
i) water canal system

ii) cyclosis
iii) blood flowing through vessels
iv) blood passing through sinuses

Answer : Option D
Explaination / Solution:

In Paramecium oxygen is carried by cyclosis, in Pila blood passing through sinuses carries oxygen, in Scypha water canal system is present and in Pheretima (earthworm) respiration is carried by blood flowing through vessels.

Q4. Lactic acid produced in muscle is sent to --------------------- to regenerate glucose.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Lactic acid is produced in muscle during insufficient oxygen in muscle cells. Lactic acid produced in muscle is sent to regenerate glucose during rest in presence of sufficient oxygen.

Q5. A cell divides every minute. It will fill a 100 ml beaker in one hour. How much time would it take to fill 50 ml beaker.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

If a cell divide every minute, the number of cells get doubled at the end of each minutes. If a 100 ml beaker is filled in one hour, it will take 59 minute to fill 50 ml beaker.

Q6.

Match the following :

Animal
a) Dugesia
b) Palaemon
c) Palamnaeus
d) Sea anemone


Excretory organ
i) body surface
ii) malpighian tubules
iii)protonephridia
iv) green glands

Answer : Option C
Explaination / Solution:

Excretory system of Dugesia is protonephridia, Palaemon is body surface, Palamnaeus is malpighian tubules and that of Sea anemone is body surface.

Q7. Scientific study of diversity of organism and their evolutionary relationship is called
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Systematics is the scientific study of diversity of organism and their evolutionary relationship. Systematics is also known as taxonomy. It includes identification, nomenclature and classification.

Q8. Tyloses are balloon-like ingrowths in vessels developing from
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Tyloses are balloon like in ingrowths in vessels developing from parenchyma cells through the pits of vessel wall of xylem of secondary heartwood.

Q9. Parenchymatous cushion present inside the ovary, where ovules are borne is called





Answer : Option D
Explaination / Solution:

Placenta is the parenchymatous cushion present inside the ovary, ovules are borne. Ovules are attached with ovary at placenta to get nourishment.

Q10. How many numbers of gibberellins are distributed in different organisms?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

There are more than 100 gibberellins reported from widely different organisms such as fungi and higher plants. They are denoted as GA1, GA2, GA3 and so on.