CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Which of the following is a mismatched pair?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Amphibians have arteriovenous heart and two accessory chambers. Fishes have two chambered venous heart and two accessory chambers. In mammals complete double circulation with four chambered heart without any accessory chambers.

Q2. Krebs cycle is both catabolic and anabolic because it provides
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Kreb’s cycle is both catabolic and anabolic because it provides a number of intermediates which are product of catabolism as well as anabolism.

Q3. Crossing over occurs in
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Crossing over occurs in pachytene sub-stage of prophase of meiosis I. During which exchange of genetic materials takes place between homologous chromosomes.

Q4.

Read the following for hemodialysis :

i. Blood of patient is pumped from vein into cellophane tube which is suspended within dialysing solution.
ii. Dialysing solution is of the same composition as blood plasma but no urea.
iii. The risk of formation of blood clots is associated with artificial kidney.
iv. Blood is therefore mixed with anti-heparin to prevent clot formation.


Answer : Option B
Explaination / Solution:

During hemodialysis, blood from patient if pumped out from vein and passes through dialysis having dialyzing solution having same composition as blood plasma without urea. Anti heparin is added to blood to prevent clotting of blood.

Q5. “SystemaNaturae” is a book written by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

‘SystemaNaturae’is a book written by Carolus Linneaus. This books gives in depth details of classification system and binomial nomenclature of organisms.

Q6. Upper surface of leaf is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Epidermal cells are present on both side of leaves. The lower side contain more stomata. The upper surface of leaf is called as adaxial epidermis.

Q7. The ovary belonging to a single free carpel is called







Answer : Option C
Explaination / Solution:

When more than one carpel is present, they may be free, it is called apocarpous

Q8. The most commonly used compound as a source of ethylene
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The most widely used compound as source of ethylene is ethephon. Ethephon in an aqueous solution is readily absorbed and transported within the plant and releases ethylene slowly.

Q9. Myasthenia gravis leads to fatigue and weakness. It is not :
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Myasthenia gravis is an auto immune disorder affecting neuromuscular junction leading to fatigue, weakening and paralysis of skeletal muscle.

Q10. The matrix of bone and cartilage can be distinguished by the presence of
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The matrix of bone and cartilage differ by the presence of haversian canal that makes bone hard and stiff. On the other hand, cartilage are flexible.