CBSE 11TH BIOLOGY - Online Test

Q1. Pasture effect can be studied in case of
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Reduction in consumption of respiratory substrate when the mode of respiration is changed from aerobic to anaerobic is called pasture effect. It is studied in case of Sccharmomyces.

Q2. Rhizophora possess
Answer : Option B
Explaination / Solution:

An aerial root that arises form a stem or trunk, penetrates the soil and help supports the plant. Prop root is found in Rhizophora plant.

Q3. In yeast the cell cycle is progressed through
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Yeast can progress through the cell cycle in only about 90 minutes due to its simple organisation.

Q4. Urinary bladder is absent in :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Urinary bladder is absent in snake and bird because the urine of these is semi-solid consisting mainly of uric acid. The primary function of urinary bladder is to store urine in mammals. The urinary bladder cannot store semi-solid urine.

Q5. The parenchymatous cells which lie between the xylem and the phloem are called
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Conjunctive tissue is a narrow strip of tissue ( parenchyma or sclerenchyma) that lies between xylem and phloem bundles of root.

Q6. The correct sequence leading to the growth curve
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The initial growth is slow (lag phase), and it increases rapidly thereafter – at an exponential rate (log or exponential phase). Here, both the progeny cells following mitotic cell division retain the ability to divide and continue to do so. However, with limited nutrient supply, the growth slows down leading to a stationary phase.

Q7. Discovery of actin is credited to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Actin and myosin filaments are responsible for contraction and relaxation of muscle. The discovery of actin is credited to Straub.

Q8. Diffusion rate is affected by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Diffusion rates are affected by the gradient of concentration, the permeability of the membrane separating them, temperature and pressure.

Q9. Fibres and fibroblasts are compactly packed in
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Dense irregular connective tissue provide strength to body parts. Hence the cells and fibres are packed compactly.

Q10. Which kingdom brought Chlorella and Chlamydomonas with Paramoecium and Amoeba?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Kingdom Protista has brought together Chlamydomonas, Chlorella which were earlier placed in Algae within Plants and (both having cell walls) with Paramoeciumand Amoeba which were earlier placed in the animal kingdom which lack it.